Reglementet som styr antalet ledamöter i kommunfullmäktige är senast reviderad 1973.
Nu har en beredning, med politiker från alla partier representerade i kommunfullmäktige, tagit fram ett nytt förslag.
Beredningens majoritet har enats om 37 mandat i stället för dagens 41 mandat i kommunfullmäktige, och det främsta motivet för att minska antalet mandat uppges vara den befolkningsminskning som ägt rum sedan 1973.
Politikerna har haft den röstberättigade befolkningen från åren 2006 och 2018 som jämförelser och då ska det ha funnits 13 991 respektive 13 181 röstberättigade i Kalix.
– Vi fick ingen siffra över hur många röstberättigade det fanns i Kalix 1973, vi tog fram den, siffran är 12 784, säger Carl Otto Gählman som fortsätter:
– Vi anser att hela incitamentet för att minska den politiska organisationen slagits sönder i och med att vi faktiskt hade färre röstberättigade 1973 och på det underlaget valde de att ha 41 ledamöter i kommunfullmäktige.
Beredningen föreslår också, bland annat, att arvodet för kommunstyrelsens ordförande (kommunalrådet) höjs från 80 till 90 procent av ett inkomstbasbelopp, månatligen.
Vidare: Att arvodet för ordförande i socialnämnd, barn- och utbildningsnämnd, samhällsbyggnadsnämnd och för vice ordförande i kommunstyrelsen höjs från 40 till 45 procent av ett inkomstbasbelopp månatligen samt att arvodet för ordförande i fritids- och kulturnämnden höjs från 160 till 175 procent av ett inkomstbasbelopp årligen.
Inkomstbasbeloppet är, för 2021, 68 200 kronor.
Delar av oppositionen har reserverat sig mot beredningens förslag.
– Flera föreslagna arvodeshöjningar är orimliga, vanliga löntagare får ofta nöja sig med två till max fem procent, säger Doris Lilian Kerttu, Framtid i Kalix.
Framtid i Kalix reservationer handlar huvudsakligen om att de föreslår lägre arvodespåslag än vad majoriteten föreslår.
– Vi protesterar mot att våra reservationer har summerats, tolkats, av beredningens ordförande Maud Lundbäck (S). Vi kräver att reservationerna återges ordagrant i rapporten, eftersom det är viktigt att det framgår hur den som reserverat sig har resonerat, säger Carl Otto Gählman.
Maud Lundbäck säger apropå kritiken om att politikernas föreslagna arvodeshöjningar är långt över vanliga arbetstagares att "de förändringar som vi i beredningen föreslår innebär i sin helhet en sänkning av politikerkostnaderna med cirka 300 000 kronor".
Varför vill ni minska antalet kommunfullmäktigeledamöter när det faktiskt är fler röstberättigade nu jämfört 1973?
– Befolkningen i Kalix har minskat med ungefär 2 500 personer från 1973 till 2020. Beredningen föreslår en minskning till 37 mandat, men det är kommunfullmäktige som beslutar. Antalet röstberättigade har ökat beroende på olika förändringar i vallagstiftningen, dock har en kontinuerlig minskning skett sedan 1994.
Framtid i Kalix kräver att reservationerna ska återges ordagrant i rapporten, varför är det inte så?
– I rapporten finns ett avsnitt där reservationer kan skrivas in, alltså vad partiet reserverar sig emot och vilket eget förslag man har. Men argumentationen får man ta när de formella besluten fattas i kommunfullmäktige, säger Maud Lundbäck.
Kommunfullmäktige har att fatta beslut om organisationen och arvodena och så uppges planeras ske på sammanträdet den 14 juni.