Som en del i en kurs i psykologi har elever som läser tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap utfört en rad experiment bland folk för att se reaktioner. Men det är inte bara folk i allmänhet de tittat närmare på, utan även politiker.
Vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Kalix var eleverna på plats för observera sammanträdet ur ett genusperspektiv. Eleverna fick skriva en hypotes om vad de trodde skulle hända, för att sedan analysera mötet.
– Jag tror att människorna som var där trodde att vi bara ville veta hur det gick till, men vi satt hela tiden och kollade vad de gjorde, säger Emmy Norén.
– Vi antecknade allt, fyller klasskompisen Linn Nilsson i, och menar att det kunde handla om allt från hostningar till småprat och gäspningar.
I början av sammanträdet var det en kvinna på plats för att prata om våld mot kvinnor. Hur hon bemöttes, vilka som applåderade efteråt och hur politikerna ställde frågor var några saker som eleverna observerade.
– Det fanns människor som under tiden satt med telefoner och inte alls visade något intresse, säger Linn Nilsson.
Vad drar ni för slutsatser från det ni såg på kommunfullmäktige?
– Det fanns mycket spår av härskarteknik, folk använde sig av det och att vuxna människor kan vara väldigt elaka mot varandra – både direkt och indirekt, säger Linn Nilsson.
– Däremot tyckte jag inte man hittade jättemycket baserat på genus utan de största konflikterna var mer mellan partier. Det märktes väldigt mycket, tillägger Emmy Norén.
Det eleverna observerat är någonting som de tror kan påverka allmänhetens bild av politiken.
– Jag kan tänka mig att man kan tycka att det är lite svamligt, så man förstår ju ibland när människor tycker att politiken är lite rörig, säger Linn Nilsson.
– Det kändes lite oseriöst ibland, säger Emmy Norén.
– Det är lite tråkigt när man använder saker för att trycka ner andra, tillägger Linn Nilsson.
Om ni vill skicka med något till politikerna, vad tycker ni att de kan tänka på i framtiden?
– Det är väl kanske att vi vill att politiker ska vara lite mer sakliga, och försöka vara lite snälla mot varandra, säger Emmy Norén.
– Precis, det kommer mycket bättre saker från godhet än att man ska hoppa på varandra och säga elaka saker, fyller Linn Nilsson i.
Magnus Mörtling (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Kalix. Också han ser att användandet av härskartekniker förekommit och berättar att en ledamot dessutom fick en tillsägelse under det senaste sammanträdet.
Enligt ordföranden ska det handla om enstaka personer som använder härskartekniker och grovt språk. Detta är någonting som ska ha pågått under en längre tid.
– Vi har varit i kontakt till exempel med SKR, alltså Sveriges kommuner och regioner, och deras jurister om hur man ska komma till rätta med det här för vi tycker inte att det är acceptabelt, säger han.
Magnus Mörtling tror, liksom eleverna, att användandet av påhopp och härskartekniker kan göra att folk uppfattar politiken som oseriös och svamlig.
– De har rätt till punkt och pricka och det är det vi försöker undvika. Det är inte värdigt att ha det debattklimatet i kommunens högsta beslutande församling, då ska inte härskartekniker förekomma.