Johanna: "Ta upp saken på nytt, se över beslutet"

Överskottsmassorna från vägarbeten längs vägen mellan Ryssbält och Pålänge får inte användas för att bygga upp en anläggning för timmerupplag – de ska i stället transporteras bort. ”Oekonomiskt och dåligt för miljön” säger Johanna Söderman, Framtid i Kalix.

Johanna Söderman och Carl Otto Gählman längs vägen där vägarbetena pågår.

Johanna Söderman och Carl Otto Gählman längs vägen där vägarbetena pågår.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-11-03 08:30

En privatperson har ansökt om att få använda överskottsmassor från vägarbetet längs väg 707 till att bygga en anläggning för timmerupplag på sin fastighet.

Han skriver att han inte kan lägga virket tillräckligt långt ut från vägkanten med en normal jordbrukstraktor och han önskar också möjlighet för en timmerbil att rymmas på platsen.

Området som skulle fyllas är inte klassat som skyddsvärt. Massorna som skulle användas har provtagits och visat halter under Naturvårdsverkets riktvärden för mindre än ringa risk. Mängden massor som skulle användas var 4 000 till 5 000 kubikmeter, fyllningens höjd beräknades bli en meter och området som berörs skulle bli 4 000 till 5 000 kvadratmeter stort.

Samhällsbyggnadsnämnden säger nej, de förbjuder privatpersonen att använda överskottsmassorna till den tänkta anläggningen.

De har haft samtal med företrädare för skogsbruket som uppgett att man vanligen inte gör anläggningar av föreslaget slag, för upplag av timmer vid avverkning.

De skriver i beslutet att en parameter är att avfallet ska ersätta massor som annars skulle ha skaffats på annat sätt, det ska finnas ett verkligt behov.

”Samhällsbyggnadsnämnden gör bedömningen att sökanden inte har visat att han har behov av anläggningen som den är utformad och att det därför inte finns ett tydligt syfte med en anläggning av den storlek och med den placering som detta rör sig om och att det därför ska bedömas som kvittblivning av överskottsmassor från vägarbetet” står det i beslutet.

Massorna som inte kan användas ska läggas upp inom vägområdet eller borttransporteras.

Johanna Söderman (FiK):

– Hanteringen är oekonomisk och dålig för miljön, det är väl bra att en fastighetsägare vill ta vara på massorna i stället för att de ska transporteras bort. Vi önskar att samhällsbyggnadsnämnden tar upp saken på nytt och ser över sitt beslut.

Partikamraten Carl Otto Gählman håller med:

– Trafikverket har försökt få kommunen att förstå att det är en win-win-situation. Det är cirka 1 500 mil med lastbil och släpvagn för att transportera bort massorna.

Fastighetsägaren säger att han inte driver frågan ytterligare.

Stig Karlsson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, hänvisar till regelverket och säger att de inte planerar att ta upp ärendet igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!