Polisen om våldet: "Han tar successivt av henne det egna livet"

Arbetet mot våld i nära relationer måste börja tidigt, enligt polisen Mikael Engren. "Det är nästan alltid den unga killen som är svartsjuk och vill begränsa sin flickvän", säger han. På fritidsgården Frizon lär man ut självförsvar, riktat till tjejer.

Mikael Engren säger att han tror att fokuset i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer behöver riktas till unga människor.

Mikael Engren säger att han tror att fokuset i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer behöver riktas till unga människor.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-05-09 11:00

Nyheten i korthet

  • Mikael Engren, polis och vice kommunalråd i Kalix, betonar vikten av tidiga förebyggande insatser mot våld i nära relationer, speciellt riktade mot yngre individer.
  • Han pekar på att det ofta är unga män som börjar utöva kontrollerande och våldsam beteende mot sina flickvänner, vilket kan leda till isolering och ekonomisk begränsning.
  • Fritidsgården Frizon i Kalix arbetar med förebyggande insatser mot våld, inklusive självförsvarsutbildning speciellt riktat till unga tjejer.

Mikael Engren jobbar som polis, han är också politiskt aktiv som vice kommunalråd för Socialdemokraterna i Kalix.

De våldsrelaterade ärendena, som Kalix kommun är engagerade i, har ökat stadigt från 15 året 2019 till 45 under 2023.

Han tror att fokuset i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer behöver riktas till unga människor.

– När polisen kommer in i bilden är det väldigt, väldigt sent i processen, säger han.

Vad vet ni om våld i nära relationer?

– Det är inte männen som är 30, 45 eller 50 år som börjar misshandla i nära relationer, det börjar långt tidigare. Det är nästan alltid den unga killen som är svartsjuk och vill begränsa sin flickvän i vem hon ska träffa och vad hon ska göra. När man börjar beskära den man säger sig älska, då är man fel ute. Då kan man få höra "men han är ju så kär" som "förklaring" men det här handlar absolut inte om kärlek, säger han.

Mikael Engren säger att det är känt, utifrån uppgifter från Brottsförebyggande rådet, att det här mönstret kan ses redan i mannens relation med den första eller andra flickvännen.

– Så småningom har den unge mannen i värsta fall avskärmat flickvännen från familj och kompisar och han har ofta också begränsat hennes ekonomi. Sammantaget tar han bort det som ger solljus i livet, han tar successivt av henne det egna livet.

Mikael Engren säger att föräldrar, eftersom vi tenderar att göra som vi sett föräldrarna göra, samt skola och föreningsliv har viktiga roller.

– Vi alla måste agera när vi ser de här tendenserna hos unga killar. Vi måste ta diskussionerna med dem och få dem att förstå att de är fel ute. Samhället måste se, höra och bekräfta rätt saker. Vi måste också hjälpa de här unga killarna att få ett drägligt liv, det kan inte vara ett drägligt liv att gå genom livet och vara svartsjuk.

undefined
Mikael Engren, Rick Larsson och Roger Sångberg.

Fritidsgården Frizon arbetar med jämlikhet i sina aktiviteter och har över tid ungefär 50/50 i deltagande tjejer respektive killar.

De arbetar också med Machofabriken, som är ett verktyg för arbete för jämställdhet och mot våld bland unga, och är med i andra grupper och samarbeten som handlar om att arbeta preventivt med unga.

De har veckovisa kontakter med polisen och samarbete med Malin Åberg, som är trygghets- och preventionssamordnare vid kommunen.

Roger Sångberg är verksamhetsansvarig och Rick Larsson är fritidsledare på Frizon, de har ytterligare tre kollegor.

undefined
"Jag har under mina tio år i verksamheten aldrig sett att vi har en så viktig funktion, när det gäller just relationer, som vi har nu" säger Roger Sångberg.

Utöver aktiviteterna gör de besök i skolor där de pratar med elever om normer, värderingar, medvetenhet och machokultur.

– Jag har under mina tio år i verksamheten aldrig sett att vi har en så viktig funktion, när det gäller just relationer, som vi har nu. Många unga behöver mer stöd i sociala förmågor, i hur vi tar kontakt och i hur vi umgås med varandra, säger Roger Sångberg som tror att det flitiga användandet av sociala medier – bland barn, unga och vuxna – kan påverka negativt när det kommer till den sociala utvecklingen.

Rick Larsson arbetar i ett självförsvarsprojekt för alla, men särskilt riktat till tjejer.

– Vi pratar om det sexuella, fysiska och psykiska våldet och vad man kan vara uppmärksam och tänka extra på. Ungdomarna får lära sig övningar att ta till om de behöver, exempelvis hur de kan ta sig ur ett strypgrepp.

Om våld i nära relationer

• Brottsförebyggande rådets uppgifter visar att 37 908 fall av misshandel, där den utsatta var bekant med gärningspersonen, anmäldes år 2023

• För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen

• Motsvarande siffra för vuxna män var 43 procent av fallen

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!