Kenth Eldebrink har bott större delen av sitt vuxna i liv i Stockholm och jobbat i försäkringsbranschen. Han har också varit en framgångsrik spjutkastare med ett OS-brons på meritlistan.
Men hela tiden har han gått och burit på en dröm och längtan hem till Norrbotten har funnits där hela tiden. Nu när han har blivit pensionär går äntligen drömmen i uppfyllelse. Han bygger en rundloge på Lappvikudden i byn Västanfors.
– Det är kul att få göra det här och det är en fantastiskt vacker plats med vatten runtomkring, säger han en solig höstdag när mittstolpen på 6,5 meter just har rests efter ett mödosamt arbete.
Tillsammans med sina medhjälpare Lars-Erik Solin och Kent Jakobsson jobbade han med resningen i fem timmar. En gång föll den så att de fick börja om, men nu är den på plats.
Utifrån den ska det gå åsar ut mot väggarna och högst upp under taket ska det byggas ett loft.
– Nästa sommar ska vi bygga yttertak, inreda med golv och annat, berättar han.
När Kenth Eldebrink, 68 år idag, bara var fem år när fick han följa med farfar och timra hus.
– Jag fick prova att hålla i verktyg och lära mig hur man hanterar yxa, stämjärn, klubbor och slägga. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det där ska jag också göra när jag blir stor.
På senare år har han börjat söka efter en vacker plats att timra upp sina drömmars rundloge på.
Han bor på Mälarhöjden i Stockholm, men är född och uppvuxen i trakten, närmare bestämt Forsbyn, en bit ifrån Morjärv, där han och hans bror Anders har tagit hand om föräldrahemmet och där han själv även har en sommarstuga som byggdes på 1990-talet. En kompis som kände till hans planer tipsade om en fastighet som kanske skulle bli till salu i närheten, inkluderande en höjd på en udde invid Kalixälven.
Redan dagen efter kontaktade Kenth Eldebrink ägaren och fick löfte om att köpa den.
Nästa steg var att fråga kommunen om det var möjligt att få bygga så nära älven. I princip var det inte tillåtet med hänvisning till strandskyddet. Däremot fick han beskedet att det kunde finnas en möjlighet om han fick med fastigheten i kommunens LIS-plan – planen för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Det skulle kunna ge honom dispens att bygga, så länge det gav ett mervärde för kommunen genom exempelvis skatteintäkter eller arbetstillfällen.
Han fick godkännandet av kommunen och länsstyrelsen och bygglovet beviljades. 2016 påbörjade han sitt drömprojekt med att avverka, bereda en grund och dra fram en väg. Bland det första han gjorde var också att flytta hit en gammal hölada och bygga en bastu i den.
2021 började han på allvar med själva timringen. Han hade en idé om hur den skulle se ut och fick hjälp med en ritning till bygglovet av arkitekten Bengt Aili. Utifrån den har han sedan gjort vissa mindre anpassningar.
– Jag ville göra ett komplicerat hus och då tyckte jag att en oktogon, alltså en rundloge, skulle vara fint.
De fanns förr och användes som trösklogar, berättar han. En och annan finns fortfarande bevarad från gamla tider.
– På platser där de inte hade tillgång till vatten att dämma upp till kvarnar till att mala säd med, byggde de upp sådana här logar och så fick hästar eller oxar gå där inne runt, runt och dra en kvarnsten.
Kunskaperna som krävs har han fått genom en timringskurs han gick för drygt två år sedan i Gränsfors bruk.
Först timrade han upp logen på ängen nedanför, där han har ett litet sågverk. Därefter har han monterat ner den och fraktat hit den och håller nu på att ställa upp den. Sågningen gör han med en eldriven motorsåg. Sedan bearbetar han stockarna med stämjärn och yxa för att få till själva knuten.
Alla stockar är individuellt märkta.
– Det går inte att byta ut en stock och sätta dit en annan för då kommer det inte att passa.
Varje vägg har ett namn från A till H och stockarna märks dels med namnet på väggen och vilken ordning i lagret de har.
Virket kommer både från egen skog eller från annan skog som har avverkats i närheten. Det är tall han har satsat på.
– När jag har fått veta att någon ska avverka har jag talat med ägaren och även varit där och valt ut träd som passar.
En lagom diameter är mellan 25 och 35 centimeter. Är de större blir de för otympliga att hantera.
Timringen ställs upp på stenplintar och ytbehandlas inte.
– Det gjorde man inte förr i tiden heller, utan de lät det bara vara så grånade timret naturligt. Det viktiga är att ha ett rejält tak som skjuter ut över väggarna.
Det kommer att bli ett svart uppvikt plåttak – bandtäckt plåt kallas det – precis som på många gamla kyrkor.
Hittills har han lagt ner runt 800 timmars jobb på själva timrandet. Kostnaden, den egna arbetstiden borträknad, blir cirka 1,5 miljoner kronor. Men trots att det har tagit mycket tid och kraft har han aldrig känt att han har tagit sig vatten över huvudet.
– Min grej är att bygga logen. Men sedan är det mina döttrar som har idéer om vad den ska användas till.
Planen är att de ska hyra ut rundlogen till grupper och konferenser. Det kommer att bli ett mötesrum, ett stort rum med pentry samt möjlighet till tillfällig övernattning i sängar på loftet. I ladan finns redan bastun och så blir det förråd och en avdelning med toaletter i en annan lada som ska flyttas hit.
– Det är ju många människor som inte vet hur fint det är här uppe. Det finns ett naturskyddsområde med fornminnen strax intill, fiske vid Kamlungeforsen och du kan plocka bär och svamp och jaga.
Hans särbo Carina Rosén är också delaktig i arbetet.
– I veckan har jag hjälpt till med maten och så har jag varit med och inspirerat när det gäller inredningen, berättar hon.