Historia och natur är en oslagbar mix för övertorneåbon Rickard Zachari. Därför driver han sedan den här sommaren havsbadet i Storön strax utanför Kalix, tillsammans med sina barn, åttaåriga Linnea Zachari och elvaårige William Zachari.
– Ett riktigt äventyr. Storöns havsbad är en helt magisk plats. Jag mediterar mycket på stranden och här fyller jag på med energi, säger Rickard Zachari.
Han är förvånad att Kalix kommun som tillsammans med Storöns idrottsförening äger anläggningen inte satsat mer. Han ser det som möjligt att göra Storöns havsbad till en året runt verksamhet.
– Det finns en enorm potential, inte bara för sommarens badgäster utan absolut för vinterturism. Det är bättre förutsättningar att dyka på vintern än på sommaren, sikten är mycket bättre. Det är många fartyg som förlist här och går att dyka vid. Det går att arrangera många aktiviteter, som skoterkörning, slädhundar, fisketurer och natur-och historiska vandringar. Jag känner väldigt mycket för skärgården, det finns mycket att berätta om här, väldigt mycket historia och spännande platser.
Rickard Zachari har varit engagerad i många projekt däribland teatrar och han har drivit restaurangen i Kattilakoski norr om Övertorneå. Nu har han bytt älven mot kusten.
– Här på Storön efterfrågas boende och möjlighet för funktionsnedsatta att ta sig till vattnet. Byggnaden skulle behöva fräschas upp och mat är en framtida vision. Det är så långgrunt här så det är perfekt för barn så att vidareutveckla för barnen är naturligt.
Rickard Zachari har sökt historien om Storön, god hjälp har han fått av Anna-Märta Henriksson och Sture Torikka. Han berättar att den första historieskrivningen i Norrbotten skedde just i Storön år 1346. Det var ett biskopmöte och på sin färd till kyrkan reste biskoparna med båt genom Companasund i Storön, ett sund som numer är land. Vid det forna sundet finns den hittills enda kända kilstenen i Norrbotten.
– Den har vickat och runskriften finns under stenen. Naturligtvis måste stenen resas, skriften tolkas och det måste sättas upp skyltar så att människor hittar dit. Det finns otroligt mycket intressant i området, extremt många labyrinter omkring 300 stycken, fantastiska upplevelser.
Rickard Zachari har låtit DNA-testa sig, han har finskt vikingablod i sina ådror.
– Det är förstås väldigt roligt med tanke på hur mycket jag tycker om historia, så vill man träffa en viking kan man komma och prata med mig.