2023 gav regeringen Kriminalvården uppdraget att förbereda för att inrätta platser för dömda mellan 15 och 17 år i fängelseanstalter.
Bakgrunden finns i styrande politikers inställning att barn och ungdomar som mördat eller begått andra grova brott, och dömts till frihetsberövande straff, från och med under nästa år ska avtjäna straffen i fängelser i stället för som nu på SiS (Statens institutionsstyrelse) ungdomshem.
Det förutsatt att alla besluten för det fattas.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, var med vid invigningen av den nya säkerhetsvakten i maj 2024 på Johannisbergs ungdomshem, JB.
JB har efter ombyggnationer, tillsammans med SiS enhet i Tysslinge (Södertälje), högsta säkerhetsklass.
Hon sa att ungdomar som dömts till sluten vård, på bland annat JB, ska fasas ut med start sommaren 2026.
– Kriminalvården har annan erfarenhet och andra verktyg för att hantera människor som begått grova våldsbrott, sa Camilla Waltersson Grönvall då till NSD.
Tidningen Aftonbladet berättar att myndigheten planerar för barn- och ungdomsavdelningar vid åtta fängelseanstalter.
Högsäkerhetsanstalten Kumla, med högsta säkerhetsklass, är en av dem. Övriga anstalter är Österåker, Högsbo, Rosersberg, Täby och Ystad som alla har säkerhetsklass två samt Skenäs och Sagsjön som båda har säkerhetsklass tre.
Den 1 juli 2026 ska Kriminalvården, igen förutsatt besluten fattas, kunna ha 100 platser för barn och unga tillgängliga.
Platserna ska sedan successivt kunna ökas till 250.
Nästa steg uppges vara att förbereda anstalterna för de unga, de ska bland annat erbjudas skola, behandling och meningsfull fritid.
Johannisbergs ungdomshem har i planen för i år 27 platser, 4 av platserna är för LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) och 23 för LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård).
Verksamheten i Sävast, som har tolv platser för skolpliktiga flickor, har tillfälligt stängt på grund av personalbrist och på grund av valet att prioritera verksamheten i Kalix.
Mats Morin konstaterar att beslutet att flytta LSU-verksamheten från SiS till Kriminalvården är politiskt.
– Vi hade gärna fortsatt ta emot målgruppen. Vi tycker att vi har kunskaper för det. Vi har sett att vårt geografiska läge kan vara en fördel. Många killar som kommer till oss kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö eller andra platser i södra Sverige och här är de långt från sina gäng, säger Mats Morin och fortsätter:
– De har då också långt till sina familjer, vilket i och för sig kan vara en nackdel. En annan sak är förstås att vi under flera år byggt om och har bland annat centralvakten, inskrivningshuset och den nya skolan. Just nu bygger vi också om för avskiljning nattetid, när arbetet är klart ska vi ha det på tre avdelningar.
Han säger att Kriminalvården har möjligheter som SiS saknar, som kopplingen till frivården i samband med utskrivning.
En grupp från Kriminalvården har i dagarna besökt JB och bland annat tittat på skolan.
Vad händer med Johannisbergs ungdomshem när ungdomarna med LSU hamnar hos Kriminalvården?
– Vi ska jobba fullt ut med ungdomarna som har beslut om LVU. Vi har ställt om tidigare och vi kan göra det igen. Vi kommer inte att minska verksamheten, tvärtom. Vi vill ha små grupper i skolan och eftersom vi ska ha mer lektionstid så behöver vi fler skollokaler, vi tittar på om vi kan renovera den gamla skolan, säger Mats Morin.