Planen: 80 parkeringsplatser med laddstation för elbil

Är du kommunanställd och kör eller planerar att köra elbil? Här har du Kalix kommuns plan för laddstationerna.

"Jag är väldigt glad över att vi tar steg framåt" säger Sven Nordlund.

"Jag är väldigt glad över att vi tar steg framåt" säger Sven Nordlund.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-12-01 19:15

Kommunfullmäktige i Kalix har antagit planen för utbyggnaden av laddinfrastrukturen som ska ske de kommande åren.

I bakgrunden finns beslutet att styra mot fossilbränslefri fordonsflotta 2030.

Kalix kommun har cirka 800 parkeringsplatser varav 150 är inhyrda och cirka 100 är till för verksamhetsfordon.

Slutsatsen i beredningsförslaget är att under de kommande tre åren bör cirka 80 parkeringsplatser erbjuda möjlighet till laddning för anställdas och verksamheternas tjänstefordon och att detta är utöver utbyggnaden av publika laddare.

Högsta prioritet har verksamhetsladdare vid förvaltningsbyggnaden (totalt 18), driftcentralen (10) och Grytnäs hemtjänstlokal (30).

Övriga platser som är aktuella under 2022 är, enligt beslutet, Björknäs ridanläggning (två stycken) och Strandängarna (två), för 2023 Sportcity (två), Folkets hus Kalix (två), Furuhedsskolan (fyra), Manhemsskolan och Skogsgläntan (fyra), Centrumskolan och Lyrans förskola (fyra), Rönngården och Rosengården (sex), för år 2024 Ishallen och Fomab arena (två), Kalix nya centrum (två), skolorna och förskolorna i Djuptjärn, Näsbyn, Innanbäcken (fyra vardera) och för år 2025 skolorna och förskolorna i Ytterbyn och Töre (fyra vardera).

Kostnaderna är beräknade till 20 000 kronor per laddare.

För åren 2023 till och med 2030 finns en årlig pott på sammanlagt 300 000 kronor per år för enstaka installationer vid mindre arbetsplatser, kompletterande installationer och installationer vid inhyrda verksamhetslokaler.

Stefan Granström (C) yrkar på att Sangis skola och Ängsgården ska med i planen, han undrar om anledningen till att de inte är med är för att det finns planer på att lägga ned verksamheterna där. Han får ett nekande svar och yrkandet avslås.

Rose-Marie Henriksson säger att Sangis kan komma med om behov uppstår.

Sven Nordlund (Mp) säger "jag är väldigt glad över att vi tar steg framåt":

– Norge har kommit långt i den här frågan, Sverige relativt långt. Flera kommuner har tagit det här beslutet och fler är på väg. Jag kör själv elbil och jag märker att jag slutat tjata om miljön, elbilen är helt enkelt en bättre bil och jag slipper åka och tanka.

Det är inte klart vad enskilda ska betala för att ladda bilen på jobbet.

– Vi kommer ha långsamgående laddare och det kostar vanligen två till fyra kronor per kilowatt att ladda, men det kan säkert bli varierande taxa eftersom elpriset varierar, säger Sven Nordlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!