Plan: Akuten i Kalix nav för teknikutveckling

Nej till MR och ja till förstärkt samarbete mellan regionen och kommunen samt en utveckling av akuten i Kalix till ett nav för fler hälsocentraler. Så vill Socialdemokraterna i Region Norrbotten utveckla Kalix sjukhus.

Satsning på primärvården och samarbete mellan regionen och kommunen. Anders Öberg och Tommy Nilsson.

Satsning på primärvården och samarbete mellan regionen och kommunen. Anders Öberg och Tommy Nilsson.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-05-08 17:05

Norrbottens Media har berättat att de styrande partierna i Region Norrbotten säger nej till kravet om MR (magnetisk resonanstomografi) till Kalix sjukhus, detta trots att så sent som i december år 2017 stod cirka 2 300 patienter i Norrbotten i kö för just MR-undersökning.

– 86 procent av dem som står i kö får undersökningen inom 60 dagar. Vi anser att vi, som det ser ut i dag, klarar av situationen med den utrustning vi har, säger Anders Öberg, regionråd (S), som tillägger att ett annat skäl till att inte satsa på MR i Kalix är att regionen inte klarar av bemanningen – det finns 26 röntgenläkare i Norrbotten, många går i pension närmaste åren och få tillkommer.

Socialdemokraterna i Regionen vill i stället satsa på främst två områden.

– Vi vill förstärka samarbetet med kommunen, hur det ska se ut ska vi jobba vidare med. Vi vill att akuten i Kalix, som har kortaste väntetiderna i landet, utvecklas till ett nav när det gäller att koppla upp sig och via teknik, på distans, komma i kontakt med läkare. Vi har redan den möjligheten för patienter i Överkalix och Övertorneå och vi ser att vi kan lägga till fler kommuner som saknar sjukhus så som Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk och Pajala och att vi kan komplettera med den tekniken i ambulanserna och i särskilda boenden också, säger Anders Öberg som på frågan om det finns kompetens att tillgå för att förstärka akuten i Kalix för dessa uppgifter hänvisar till de korta väntetiderna på akuten.

Tommy Nilsson (S), kommunalråd Kalix, hänvisar till att andelen äldre äldre i kommunen ökar varför satsning på en äldremottagning välkomnas.

Den palliativa vården är ett annat samarbetsområde som nämns.

Anders Öberg säger "vi har haft många svåra frågor i Kalix" apropå tidvis hård kritik från flera håll.

Hotet mot IVA-platserna, narkosläkaren och röntgenläkaren samlade människor i upprepade protester med start början av år 2016.

– Det var första gången vi provade att göra en översyn utan att ta fram alla fakta först. Det som hände var att många låste sig tidigt i processen och vi var tvungna att avbryta. Det gjorde att norrbottningarna och Kalixborna inte fick en ärlig chans att se hela underlagen, säger Anders Öberg som på frågan om det finns självkritik kring hur den processen hanterades säger så här:

– Vi kanske skulle ha varit ute mer, vi kanske skulle ha varit mer närvarande i Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om