Johannisberg tvingas stänga två avdelningar

SiS, Statens institutionsstyrelse, går upp i stabsläge på grund av personalbrist som lett till platsbrist. Johannisbergs ungdomshem har stängt två avdelningar.

Johannisbergs ungdomshem har stängt två av sju avdelningar med hänvisning till personalbrist.

Johannisbergs ungdomshem har stängt två av sju avdelningar med hänvisning till personalbrist.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-06-21 19:33

SiS kan i dag inte leva upp till kravet att omedelbart anvisa plats utifrån barnens och ungdomarnas behov och socialtjänstens efterfrågan.

SiS har nu reducerat antalet platser på flera ungdomshem på grund av personalbrist och svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. 

Andra orsaker till att platserna reducerats uppges vara att SiS har flera placerade ungdomar med vad som beskrivs som "extraordinärt stort vårdbehov" och problem med ett antal lokaler som är i akut behov av renovering.

En nationell stabsorganisation har upprättats.

– En placering inom SiS är ofta det sista alternativet för barn och unga med de allra största behoven. Vi jobbar hårt för att hantera situationen här och nu, och med en stabsfunktion kommer vi ha bättre möjligheter att organisera, strukturera och göra nödvändiga prioriteringar, säger Johan Feldtmann, chef för stabsorganisationen, i ett pressmeddelande.

Tomas Fjellvind, institutionschef vid Johannisbergs ungdomshem, säger att de har stängt två av sju avdelningar där.

Han säger att de haft svårigheter att rekrytera tillräckligt många sommarvikarier, det finns också vakanser som inte är tillsatta.

– Våra medarbetare har rätt till semester och vi hade inte tillräckligt många sökande till sommarvikariaten. Vi behöver också erfaren personal, vi kan inte bemanna enbart med timanställda, det blir inte rätt vare sig mot dem eller mot ungdomarna. Då blev stängning av två avdelningar den bästa, eller minst dåliga, lösningen. Jag uppskattar att vi saknar sju, åtta medarbetare, det motsvarar nästan vad som behövs för att bemanna en hel avdelning där vi har tio medarbetare, säger Tomas Fjellvind som apropå om han känner oro säger så här:

– Ja, utifrån att det inte sett så här illa ut tidigare, att så många institutioner har personalbrist. Det här ska vi lösa, med allt positivt som också sker är jag hoppfull, vi kan också behöva tänka utanför boxen och se över saker som scheman och att vi har konkurrenskraftiga löner.

SiS uppger i pressmeddelandet att de jobbar med "interna omprioriteringar" och med att identifiera barn och unga som bedöms som utskrivningsklara och de som bedöms redo för vård på öppen avdelning. De uppger också att de undersöker möjligheten att nyttja missbruksvården genom att placera myndiga ungdomar med missbruksproblem på LVM-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!