För 19 år sedan fick Sara Beckman en förlossningsskada som så småningom ledde till ett framfall som hon nyligen opererades för. Operationen ledde fram till en infektion som visade sig bli svårbehandlad.
– När jag hade en infektion för många år sedan upptäcktes att jag bär på en resistent hudbakterie, säger Sara Beckman.
Hon berättar att hudbakterien gör så att inte all antibiotika hjälper. Därför meddelade hon sjukvården om vikten av ett resistensprov i samband med utskrivningen av antibiotika.
– Jag hade infektion i hela såret. Det togs inget resistensprov, det skulle inte behövas.
Hon fick antibiotika som hon var allergisk mot.
– Jag fick kliande utslag överallt och svårt att andas.
Flera antibiotikakurer senare gjordes ett resistensprov och Sara Beckman fick därefter rätt medicin.
Sara Beckman som själv är agronom är väl förtrogen med hudbakterier och hälsofrågor.
– Jag skulle önska att man tar kvinnor på allvar, litar på det som de säger. För mig hade det minskat lidandet och sparat vårdresurser, då det hade räckt med ett besök om jag fått rätt antibiotika direkt.
Sara Beckman önskar att kvinnors sjukdomar ska prioriteras mer. Hon konstaterar att förlossningsskadan som efter många år ledde till ett framfall som behövde opereras inte upptäckts vid gynekologiska undersökningar.
– Det var min bakre slidvägg som var skadad. Vid gynundersökningar har de spektrumet där för att se. Det upptäcktes först i januari 2019 att bakre slidväggen kom ut. Jag själv trodde att jag hade urinvägsinfektion. Vi har vårdgaranti och framfallet upptäcktes i januari, i september fick jag komma för vidare undersökning och det konstaterades att jag skulle opereras, vilket jag fått göra först nu.
Nu är hon på bättringsvägen.
– Många kvinnor lider i det tysta av skador. Det är ingenting som vi talar om och ingenting som prioriteras. Vi borde bli bättre på att uppmärksamma kvinnors mående, allt från inkontinensproblem, framfall, till hjärtinfarkter, det handlar om livskvalité, säger Sara Beckman.
Regionråd Linda Frohm (M) säger att kvinnors hälsa behöver prioriteras mer.
– Kvinnor är inte tillräckligt prioriterade. Det är oerhört viktigt att ändra på det och det gäller hela landet. Vi är biologiskt olika och det behöver forskas mer, lyssnas mer och vara mer noggranna. Vi behöver hela tiden kompetensutbildning och att vara vaksam på dessa frågor, säger Linda Frohm.