Föreningen Hjärtlung i Kalix och Strokeföreningen står bakom det öppna mötet på temat hur vårdplatskrisen i länet ska lösas.
Alla länets sjukhus har minskat antalet vårdplatser, som jämförelse finns siffror från januari 2015, mest har Kalix sjukhus minskat.
Kalix sjukhus ska ha 54 vårdplatser, nu finns det 24 vårdplatser, mer än varannan vårdplats saknas alltså.
Kjell Melander och Ivo Savinc, båda överläkare Kalix sjukhus, säger att situationen är den samma i hela länet, landet och delar av Europa.
– En dag i dag är inte som förr. De 24 platserna är alltid fullbelagda, och överbelagda, så har det varit en längre tid. På akuten brukar det vara fullt. Medelåldern på dem som ligger inne är 80 år, de flesta har många olika krämpor. Vi läkare hamnar mer och mer i att vi måste frigöra platser i stället för att bota och lindra. Dagen börjar med frågan "vem kan jag skicka hem?". Vi börjar nagga på patientsäkerheten, människor börjar fara illa. Jag hoppas att vi nått botten, att det går uppåt från och med nu. Jag drömmer om att vi ska kunna ta in en patient, utreda och känna att vi har tid på oss att göra det. Ingen mår bra av att skicka hem halvfärdigt behandlade patienter, det tar på själen, säger Kjell Melander.
Problemet uppges vara bristen på sjuksköterskor.
Karin Jonsson och Maria Almqvist, båda facket Vårdförbundet, säger att många sjuksköterskor inte orkar och därför lämnar arbetsplatsen.
– Många berättar att de inte orkar jobba 150 procent, som det på grund av bristen kan bli, och att de känner sig otillräckliga. Andra vågar inte vara kvar, vi har ett legitimationsyrke och kan ställas till svars för det som eventuellt går fel, säger Karin Jonsson.
Linda Frohm, M, regionråd, säger "vi har levt i en pandemi i två års tid, nu är vi på botten och ska uppåt":
– Vi kan inte jobba som vi alltid har gjort. Modellområde östra Norrbotten är ett nytt arbetssätt, där vi ska dela resurserna som finns i de fyra kommunerna. Vi måste jobba på kort och lång sikt för att lösa sjuksköterskebristen och bli en attraktiv arbetsgivare.
Strokeföreningen i Kalix har kritiserat att strokeenheten, två gånger utsedd till bäst i landet, inte finns kvar som egen enhet i sjukhuset.
Ivo Savinc säger att den egna strokeenheten ska kunna återgå till vad den var i oktober i år.