Överkalix kan bli utan gymnasieskola

Framtiden har länge varit oviss för Överkalix gymnasieskola. Nu pekar allt mot en avveckling av skolan. – Väntat men jättesorgligt, säger gymnasiets rektor Björn Karlsson.

Kommunalrådet Birgitta Persson ser en skolavveckling som ett nederlag, men flaggar för en återstart om elevantalet blir större.

Kommunalrådet Birgitta Persson ser en skolavveckling som ett nederlag, men flaggar för en återstart om elevantalet blir större.

Foto: Maria Engström-Andersson

Kalix2013-11-07 18:08

ÖVERKALIX

Bakgrunden är det vikande elevunderlaget – och ett nyligen fattat beslut från barn- och utbildningsnämnden om att föreslå ett intagningsstopp av elever.

– Det kom inte som någon överraskning. Men eftersom vi tycker att vi har ett fantastiskt gymnasium när det gäller både personal och elever känns det förstås jättetråkigt om vi blir tvungna att släppa det. Gymnasiet har också hela tiden varit en fin pärla för hela kommunen, säger Björn Karlsson.

Samtidigt menar han att det finns en gräns för när det är acceptabelt att fortsätta driva skolan:

– I dag har vi sju tjänster på skolans 17 elever. Det innebär en hög kostnad per elev. Dessutom finns ett socialt perspektiv: eleverna ska kunna ha ett socialt samspel med andra elever.

Som mest sedan gymnasiet startades 1994 har drygt hundra elever gått på skolan i mitten av 2000-talet. Men i takt med att kommunens befolkning har krympt har siffrorna dalat. Ett motdrag har varit att försöka erbjuda olika yrkesprogram i samarbete med skolor på andra orter, förutom skolans naturvetenskapliga-, samhälls- och teknikprogram.

– Men det blev alldeles för dyrt, säger Björn Karlsson.

Tanken nu är att de elever som går på gymnasieskolan ska fullfölja sina utbildningar i Överkalix, även om det blir en avveckling. Men redan i dag går 91 av Överkalix cirka 108 gymnasieungdomar på andra program utanför den egna kommunen.

Några som valt att gå gymnasiet i Överkalix är 18-åringarna Hilda Palo, Catrin Bjälmsjö, Anna Lundström och Iida Larsson. De säger att de är nöjda med sina utbildningar. Men att det är tråkigt att skolan har så få elever att den kanske måste läggas ned.

– Det kommer säkert att göra att ännu fler flyttar härifrån, säger Hilda Palo.

Även Överkalix kommunalråd, Birgitta Persson (S), beklagar nedläggningshotet.

– Visst är det ett nederlag när man lägger ner en skola. Samtidigt finns det en förhoppning om att kunna starta upp skolan igen när eleverna är fler, säger Birgitta Persson.

Beslut i frågan tas av kommunfullmäktige den 25 november.

Ett vikande elevunderlag har länge gjort att framtiden sett oviss för Överkalix gymnasium. Nu pekar allt mot en successiv avveckling av skolan.
Ett vikande elevunderlag har länge gjort att framtiden sett oviss för Överkalix gymnasium. Nu pekar allt mot en successiv avveckling av skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om