NSPH-ordföranden: "Akutskolor kan spä på problemen"

Lena Jansson, ordförande i NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) Norrbotten, säger att de ser positivt på resursskola men anar vissa risker med akutskola.

"Med exempelvis fler vuxna i skolan, mindre elevgrupper, mer kunskap om funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa och kontinuerligt arbete med individstöd och gruppdynamik tror vi man skulle kunna slippa kostsamma nödåtgärder som akutskolor" säger Lena Jansson.

"Med exempelvis fler vuxna i skolan, mindre elevgrupper, mer kunskap om funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa och kontinuerligt arbete med individstöd och gruppdynamik tror vi man skulle kunna slippa kostsamma nödåtgärder som akutskolor" säger Lena Jansson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-02-16 11:00

Kalix kommun utreder att etablera både resursskola och akutskola.

Lena Jansson säger att de ser positivt på resursskolor och på att Kalix kommun är så engagerade i att hitta en bra skola för alla.

Hon säger att en farhåga är att akutskolan blir ett sätt att slippa gräva djupare kring en elevs eller en grupps problematik eller ett sätt att försöka påverka elever med en saftig negativ konsekvens som placering i akutskola kan vara.

Hon säger att det alltid riskerar finnas fallgropar i generella lösningar.

– Akutskolor kan vara ett alternativ för några, men spä på problemen för andra. I den bästa av världar skulle vi önska att resurserna i stället lades på att tidigt fånga upp och stötta elever som av olika anledningar ställer till det för sig själv och andra. Med exempelvis fler vuxna i skolan, mindre elevgrupper, mer kunskap om funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa och kontinuerligt arbete med individstöd och gruppdynamik tror vi man skulle kunna slippa kostsamma nödåtgärder som akutskolor, säger Lena Jansson som tillägger att plockas ur sin ordinarie skola ökar risken för utanförskap och stigmatisering kring eleven som omplaceras.

– Vi vet att "stämplar" riskerar leva kvar under lång tid. Det kan försvåra en återgång till den grupp man en gång tvingats lämna och ökar även risken för psykisk ohälsa. Här behövs ett ordentligt arbete för att värna grupp och individ och främja samvaron i skolan som helhet.

 Lena Jansson säger att de är övertygade om att tanken bakom ett införande av akutskolor är god, men att man får inte glömma de risker som följer med när man skapar egna enheter för "stökiga" eller "svåra".

– Det säger jag inte minst utifrån min erfarenhet från SiS (Statens institutionsstyrelse) och kriminalvården. Vi tror att nödåtgärder ska undvikas genom preventiva insatser. Om de trots allt måste implementeras, ska det vara kompetenta och kunniga huvudmän, noggrant övervägda och utredda placeringar och med fortsatta insatser för att hjälpa individ och grupp – för att en placering aldrig ska behöva upprepas.

Viktoria Wikström, S, ordförande i utbildningsnämnden, betonar att det handlar om att utreda behovet av resursskola och akutskola, att det inte finns något beslut. Hon säger att akutskola är en organisatorisk lösning för att en elev tillfälligt ska få undervisning utanför den egna skolenheten, att den är en disciplinär åtgärd som regleras i skollagen.

– Vi har redan barn som tvingas sitta i grupprum för att de av olika anledningar inte klarar av klassrumsmiljön. För barnens skull hoppas jag verkligen att vi kan hitta sätt som gör att alla barn får en fullgod utbildning, för det får de inte i dag, säger Viktoria Wikström som apropå de uppräknade åtgärderna med bland annat fler vuxna i skolan och mindre grupper säger att det är saker som redan görs.

– Trots insatserna och jätteduktig personal så är det några barn som vi av olika anledningar inte når fram till. Vi har gjort anpassningar i många klassrum i skolorna i kommunen. Det ena ska inte utesluta det andra. Vi vill utreda resursskola och akutskola för att se om de är satsningar som skulle ge oss fler verktyg i arbetet.

Finns det risker med akutskola, som exempelvis att skapa utanförskap, svårighet att återgå till den ordinarie gruppen och "stämpel"?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Det ingår i utredningen att titta på dessa frågor, säger Viktoria Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!