Ordföranden: "Vi ska se över utbudet"

Det är fler flickor som lämnar Kalix, jämfört med antalet som kommer hit, för sina gymnasiestudier. Nu ska utbudet ses över.

Bo Andersson, Sven Nordlund och Charlotte Sundqvist (utbildningschef) vid senaste sammanträdet i utbildningsnämnden.

Bo Andersson, Sven Nordlund och Charlotte Sundqvist (utbildningschef) vid senaste sammanträdet i utbildningsnämnden.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-17 19:30

Den slutliga antagningen till gymnasieskolan i Kalix är klar och den visar att skolan har 578 elever varav 263 flickor (45,5 procent) och 315 pojkar (54,5 procent).

– Vi har haft över 600 elever och fördelningen flickor och pojkar har varit närmare 50/50, säger Bo Andersson, ansvarig för gymnasieantagningen, som tillägger att Kalix kommun skickar i väg fler flickor till andra kommuner jämfört antalet flickor som kommer till Kalix.

Samtliga år från läsåret 2015/2016 har det varit mer flickor än pojkar som gjort förstahandsval i andra kommuner, under tidsperioden har totalt 195 förstahandsval gjorts till andra kommuner, fördelade 77 pojkar och 118 flickor.

Totalt 15 elever från Kalix är antagna till årskurs ett i andra kommuner. Programmen som lockat är - exempelvis - allt från olika program med inriktning skidskytte, skicross och längdskidor i Boden, Åre och Gällivare till utbildningar inom frisör/stylist, natur med spetsutbildning matematik, restaurang och livsmedel som alla finns i Luleå.

Totalt 31 elever från andra kommuner är antagna till gymnasieskolan i Kalix. Bland programmen som lockat är naturbruk (9 elever), bygg- och anläggning (8), barn- och fritid (3), samhällsvetenskap (3) och vård- och omsorg (3).

För gymnasieskolan totalt (läsåret 2019–2020) kommer sammanlagt 126 elever från andra kommuner. Flest elever kommer från Överkalix (49), Haparanda (37), Luleå (15) och Övertorneå (12).

– Det är cirka 15 elever färre från andra kommuner höstterminen 2020 i jämförelse med vårterminen 2020, säger Bo Andersson.

Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden, säger så här apropå siffrorna:

– Vi skickar i väg mest tjejer – de vi allra helst vill ha kvar – till andra kommuner. Det är någonting som vi behöver reflektera över. Vi ska titta över utbudet.

Naturbruksprogrammet står med 17 av 40 platser lediga, politikerna tog tidigare år beslut om att öka antalet platser och nu står alltså många outnyttjade.

– Det får inga konsekvenser på kort sikt. Vi har många elever utifrån på Naturbruks och det kan vara så att corona spelat in, att det inte känts bra att åka i väg nu, säger Sven Nordlund.

Yrkesprogrammen är i övrigt i stort sett fulla, men någon utökning är inte aktuell.

– Det finns inga fler platser, men vi har heller inga som står på kö. De som är behöriga har fått plats i programmen, säger Sven Nordlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!