Ordföranden: "Inte längre den möjligheten att påverka"

Politikerna har sagt ja till budgeten - från minoriteterna kommer kritik om brist på inflytande. "Alla haft alla möjligheter" säger samordnaren Maria Vanhapiha Bergström.

Bland det som uppmärksammas lokalt finns förstås Sverigefinländarnas dag. Bilden är från Stockholm.

Bland det som uppmärksammas lokalt finns förstås Sverigefinländarnas dag. Bilden är från Stockholm.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kalix2021-03-03 07:00

Kalix kommun tillhör sedan 2011 förvaltningsområdet för finska och meänkieli och får årligen ett statsbidrag som ska användas i samråd med minoriteterna.

Statsbidraget - och budgeten - är på 1 160 000 kronor för år 2021.

Där finns bland mycket annat samordnarens lön, aktiviteter som teater och caféer och arrangemang under bland annat Finlands självständighetsdag, Tornedalingarnas dag och Sverigefinländarnas dag.

Anpassning till pandemin är mindre pengar till evenemang, med förhoppning att andra halvan av året är mer gynnsam.

60 000 kronor finns för Sommarfesten.

Politikerna i kommunstyrelsen har på Moderaternas initiativ beslutat att, om Sommarfesten inte blir av i år, flyttas 60 000 kronor till skyltprogrammet som nu har en budget på 10 000 kronor.

Daniel Särkijärvi, ordförande i Vår kulturvagga vars medlemmar har rötter i meänkieli eller finska, säger att de inte haft inflytande i budget eller innehåll sedan de samråd de hade fyra gånger per år drogs in och ersattes av öppna möten:

– Vi hade en kontinuerlig dialog tidigare, det har vi inte nu. Vi har inte längre den möjligheten att påverka.

Maria Vanhapiha Bergström, samordnare för finska och meänkieli Kalix kommun:

– Det är inte alls så. Vi har haft dialogmöten men få var intresserade då det var digitalt och sedan har vi gått ut med enkäter i digital form och tryckt variant. Vi har öppnat upp så att alla haft alla möjligheter att delta och diskutera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!