28 september öppnade dagkirurgin i Kalix igen som ett tremånadersprojekt efter tio års stängning. Syftet var att få bort de köer som uppstått under pandemin. Något som också har lyckats, åtminstone vad gäller ljumskbråcksoperationer i lokalbedövning.
Det var cirka 140 personer i kö när verksamheten startade. 121 ljumskbråcksoperationer har hunnits med sedan dess.
– I dag är kön av patienter som väntat på den sortens operation borta, säger Magdalena Bäcklund, tillförordnad verksamhetschef för kirurgen i Region Norrbotten.
Totalt har man gjort 150 operationer i Kalix. De opererar måndag till torsdag i en sal och hinner med fyra patienter per dag. Förutom ljumskbråck har de gjort gynekologiska operationer av framfall.
Hur blir det med fortsättningen?
– Den inhyrda personalen är upphandlad till och med januari. Vi har en fortsatt planering för resten av 2022 också, men det är inte helt färdigt, vi håller fortfarande på att upphandla, säger Magdalena Bäcklund.
Kan den bli permanent?
– Det är för tidigt att säga. Det krävs ett politiskt beslut.
Hon vet i nuläget inte heller om någon av sjukhusets egen personal ska flytta över till dagkirurgin.
De flesta i personalen är inhyrda av ett bemanningsbolag men kirurgerna som kommer till Kalix och opererar är anställda i Region Norrbotten och jobbar i vanliga fall i exempelvis Sunderbyn.
Endast operations- och anestesisjuksköterskan Slavica Grba som utsågs till sektionsledare för avdelningen tillhör Kalix sjukhus fasta personal. Hon var en av de som arbetade med operationerna på Kalix sjukhus fram till stängningen för tio år sedan och tycker att den nyöppnade operationsverksamheten är ett lyft för hela sjukhuset.
– Vi har ett så fint och nära samarbete både i huset och med andra viktiga verksamheter i regionen, bland annat sterilcentralen i Sunderbyn, säger hon.
Hon hoppas att avdelningen ska få vara kvar och utvecklas och att de ska kunna börja göra flera olika typer av operationer.
– Vi har väldigt nöjda patienter som känner sig trygga. De tycker det är familjärt och litet och går fort. Det får jag höra varje dag.
Kenneth Backgård, regionråd för Sjukvårdspartiet, hoppas detsamma:
– Min stora ambition är att vi ska permanenta den och utveckla den ännu mer. Det har jag haft i huvudet hela tiden och nu när jag ser hur väl det fungerar så ser jag det som en naturlig fortsättning och rätta vägen framåt.