Oro efter personalomsättning på akuten – håller möten

Under veckan hålls flera möten med personalen på Ivak i Kalix som en följd av flera uppsägningar. Men det ska inte röra sig om några arbetsmiljöproblem, säger enhetschef Susanne Paavola. Istället är det de "nya" reglerna kring 11 timmars dygnsvila som ska vara ett av skälen.

Fem sjuksköterskor och två undersköterskor har lämnat Ivak i Kalix sedan årsskiftet. Personalomsättningen har skäl, bland annat en ny schemamodell att göra, säger enhetschef Susanne Paavola.

Fem sjuksköterskor och två undersköterskor har lämnat Ivak i Kalix sedan årsskiftet. Personalomsättningen har skäl, bland annat en ny schemamodell att göra, säger enhetschef Susanne Paavola.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2023-08-10 09:00

Sedan nyår har fem sjuksköterskor och två undersköterskor på Ivak, akutmottagningen och intensivvården, i Kalix meddelat sin uppsägning. Susanne Paavola är sedan förra hösten enhetschef och säger att hon pratat med alla som sagt upp sig.

– De lämnar av många olika skäl. En del är personliga, livspusslet går inte ihop, andra har fått nya jobb. Men några har nämnt att de slutar på grund av den nya schemamodellen, säger hon.

Vi har tidigare skrivit om att ambulanspersonal väljer att sluta eftersom det inte längre ska vara norm med dygntjänstgöring för att det inte går att få ihop dygnsvilan på 11 timmar. Påverkan på ivak är inte riktigt samma utan där handlar det om att vändpassen ska försvinna. Det ska inte vara möjligt att jobba kväll och sedan förmiddag efter det.

– Vi har tioveckors schema vilket innebär att alla inte kan ha vändpass (fredag-lördag) varje helg de jobbar vilket kan innebära att man måste jobba något fler helgpass, men vi ser över schemamodellerna ännu, säger Susanne Paavola.

Hon har förståelse för att schemaförändringen kan påverka de enskilda men att de är ålagda att följa lagen. Vad gäller vakanserna som uppstått i samband med uppsägningarna så har två sjuksköterskor nyanställts i början av sommaren och vi hoppas att kunna anställa ytterligare 2 inom en snar framtid.

– Så jag hoppas kunna lösa det. Vi har också anställt två undersköterskor. Men en del av uppsägningarna verkställs inte förrän i november och vi har inte sett det schemat ännu så det är för tidigt att se hur det påverkar. 

På onsdagen hölls möte mellan regionen och fackliga företrädare på Ivak i Kalix. På torsdag ska diskussionsmöten hållas med iva-personalen, säger Susanne Paavola.

– Det är om den nya schemamodellen och oron kring att flera har sagt upp sig. Jag har inte fått till mig att det ska finnas några egentliga arbetsmiljöproblem som ligger bakom uppsägningarna.

Kristina Nilsson är verksamhetsområdeschef på akut omhändertagande deltog i möte med fackliga representanter i Kalix på onsdagen. 

– Det är första gången jag hört att det är ett problem på akutmottagningen, däremot vet jag att det är problem på ambulansen. Men det är också så att flera roterar mellan ambulansen och akuten där, säger hon.

Tror du att det kommer att vara ett stort problem för regionen under hösten?

– Oj, det är en svår fråga. Vi ser ju att det är en stor förändring för ambulanssjukvården där dygnstjänstgöring varit ett skäl till att man väljer att jobba där, säger Kristina Nilsson och fortsätter:

– Men jag tror säkerligen att det kommer vara fler som kommer att fundera över uppsägning. Det är en förändring som genomförs, även om lagen har funnits sedan länge så har följsamheten varit för låg och nu ändras det.

Längre tillbaka i tiden så har vändpass varit norm i schemaläggningen och sjukvårdspersonalen förväntades helt enkelt jobba eftermiddag följt av förmiddag ofta. Det har visat sig vara negativt för återhämtningen och SKR har presenterats riktlinjer som gör att regionen är ålagd att följa 11 timmars dygnsvila.

– Jag kan förstå personalens känsla i att de tidigare kunnat bestämma själva kring arbetspassen, men nu säger lagen att de inte kan det, säger Kristina Nilsson.

– Vi har de här mötena nu för att det finns en oro hos personalen och för att möta deras oro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!