Här tränar hemvärnet sina hundar mot det okända

För ett tag sedan gick överbefälhavare Micael Bydén ut med att det är viktigt att fundera på vad ett krig i Sverige skulle kunna innebära. Inne i en hundträningshall i Kalix tränar hemvärnet sina hundar för om scenariot skulle bli verklighet.

”Om man tycker om att jobba med hund, tänk dig att du får träna hund, du får bra instruktörer, du får till och med betalt för att gå utbildningar med din hund”, säger Greta Sköld.

”Om man tycker om att jobba med hund, tänk dig att du får träna hund, du får bra instruktörer, du får till och med betalt för att gå utbildningar med din hund”, säger Greta Sköld.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2024-01-17 11:02

Det var under Folk och Försvars rikskonferens som Carl-Oskar Bolin (M), minister för civilt försvar, uttalade orden ”Det kan bli krig i Sverige”. Micael Bydén har sedan gått ut med att det är viktigt att fundera på vad ett krig i Sverige skulle kunna innebära.

I Kalix tränar hundförare inom hemvärnets gränsjägarbataljon tillsammans varje vecka. Under söndagen var det dags igen. Anna Grunditz lyfter upp hunden Svipp, en australian shepherd, på en vagn för att sedan rulla den till ett bord där han kliver av. Det är bara ett moment i en hel hinderbana.

– Du måste kunna lyfta hunden om det behövs om du ska in eller ut ur en byggnad eller in i en bandvagn. Hunden måste klara av miljöer där det är lite stökigt och att andra människor tar i den, säger Greta Sköld, chef för underrättelsesektionen på Gränsjägarbataljonen, men även hundinstruktör med ansvarar för bataljonens hundträning.

Den huvudsakliga uppgiften för hundförare inom Försvarsmakten är att med hjälp av hundens sinnen få en förvarning, och att följa upp spår.

– Där du behöver bättre hörsel eller luktsinne nyttjar vi hunden. Det är en biologisk sensor, förklarar Greta Sköld innan hon fortsätter:

– Det finns en massa olika sensorer vi kan använda, drönare till exempel, men hunden är en levande sensor. Om man kan använda en superkraft så gör man det.

undefined
Hunden Colt söker efter en liten, liten, bit röd kong.

Med hjälp av sin hund kan hundföraren hjälpa till med att säkra terrängen inom ett område.

– De säger om det finns någon människa i terrängen eller om det varit någon människa där, det är det absolut viktigaste.

Det är över 20 år sedan Greta Sköld själv blev hundförare inom försvaret, efter att hon börjat träna bruks med sin dåvarande hund.

– Det här blev på riktigt. Du vet aldrig hur många personer du söker, vilken tid det är på året… Då måste du träna brett, det tyckte jag var jättehäftigt plus att man får göra en insats. 

Den som vill tjänstgöra med sin egna hund kan utbilda sig själv och sin hund genom Svenska brukshundklubben, som är en frivillig försvarsorganisation, och sedan söka grundläggande soldatutbildning för frivilliga för att bli specialist inom hemvärnet. 

En annan som gjort den resan är Anna Grunditz. Hon och Svipp blev färdigutbildade 2021 och har efter det blivit utringda för att göra eftersök, vilket hon beskriver som en motivationsfaktor till träningen. 

– När man väl är där vet man att vi har tränat och markerar de inget finns inget där.

undefined
Svipp inväntar nästa kommando.

Hennes kollega Moa Lygren tränar med hunden Catla, som är Moas andra patrullhund.

 – Det är nog inte sista hunden som jag utbildar heller, säger hon. 

För henne ligger tjusningen i att jobba mot det okända och tillsammans med sin hund, grupp och gruppchef lösa uppgiften de ställs inför. 

– Då blir man både testad på det man kan, man får också lära sig mycket om hunden och sig själv. Det är lite extra kul att jobba mot det okända.

Gruppen från hemvärnet tränar sina hundar brett för att möta de utmaningar de kan stöta på. Att röster nu varnar för risk för krig i Sverige tycker inte Greta Sköld gör någon skillnad i träningen.

 – Vi vet vad vi ska göra om det händer någonting men jag tycker det är bra att man gör allmänheten medveten, säger hon. 

– Det är mot det skarpa vi jobbar och att jobba mot det okända, att klara uppgiften oavsett vad det är, tillägger Moa Lygren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!