Olaga hot blev ofredande

Den man i 40-årsåldern som varit åtalad misstänkt för olaga hot, ofredanden och brott mot knivlagen döms för ett fall av ofredande och brott mot knivlagen till påföljden dagsböter.

KALIX2013-10-02 12:24

NSD har berättat inför och om den uppmärksammade rättegången:

40-åringen stod åtalad misstänkt för olaga hot, ofredanden och brott mot knivlagen.

Han nekade till de två förstnämnda anklagelserna och medgav den tredje med förklaringen att han varit oaktsam.

Det olaga hotet skulle ha bestått i att 40-åringen, då han mött kvinnojourens företrädare i bil, har kört över på fel sidan om vägbanan och bara i sista stund undvikit en frontalkrock.

Tingsrätten anser att det inte är klarlagt att mannen framfört sin bil på ett sådant sätt att det var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet, vilket krävs för att dömas för olaga hot.

Olaga hot blev ofredande

"Vare sig färdväg, hastigheter eller körsträckor är närmare klarlagda och det har inte funnits någon skiss över platsförhållandena som hade kunnat underlätta förståelsen av händelseförloppet" skriver tingsrätten som bedömer att kvinnojourens företrädares uppgifter ska tas med "stor försiktighet" då de stöttat exsambon i konflikten med 40-åringen.

"Däremot anser domstolen att en sådan handling som (namnet på 40-åringen) har utfört är att betrakta som ett hänsynslöst beteende mot personerna i den mötande bilen. Han ska därför dömas för ofredande" skriver tingsrätten.

Tingsrätten anser det klarlagt att 40-åringen har ringt 45 samtal till exsambons föräldrars telefon, men att det inte med säkerhet var exsambon - utan möjligen föräldrarna - som 40-åringen ville besvära varför åtalet lämnas utan bifall.

Böter

Tingsrätten dömer mannen till ett fall av ofredande och brott mot knivlagen.

Påföljden bestäms till ett bötesstraff, som med hänsyn till att mannen tidigare dömts för brottslighet som har anknytning till exsambon, anses sättas förhållandevis högt:

70 dagsböter a´60 kronor, totalt 4 200 kronor.

Exsambons skadeståndsyrkande faller då åtalet om ofredande ogillats och kvinnojoursföreträdarens skadeståndsyrkande lämnas utan bifall eftersom det inträffade inte anses ha innefattat en så allvarlig kränkning av den personliga integriteten att det berättigar till skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om