De styrande politikerna har fått kritik för att de inte kunnat precisera vad ovan beskrivna reform kostar att genomföra.
Den kritiken kom också upp när delårsrapporten diskuterades på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen.
– Ni har tagit tre stora beslut som vi inte kan få några siffror på. Det handlar om att pengarna i lönepotten för lärarna inte räcker, men hur mycket lönerna kostar, det vet ni inte. Vi köpte EM-fastigheten och svaret på vad det kostar att huset står tomt, är att det vet ni inte. Det är samma sak med avskaffandet av ofrivilliga deltider och delade turer samt införandet av helgtjänstgöring två av fem helger, när vi frågar vad det kostar så är svaret att det vet ni inte, säger Inga-Lis Samuelsson (C), som tillägger att hon inte är emot besluten i sig.
Satsningarna
Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) säger att det är framtidssatsningar:
– Vi vet att satsningarna på heltider, avskaffandet av delade turer och glesare helgtjänstgöring kommer att kosta. Det kommer att kosta mellan fem och tio miljoner kronor nästa år, det är omöjligt att precisera närmare än så nu. Det kommer att finnas pengar till det nästa år.
– Det kommer inte att bli enkelt, det kommer att bli tufft som tusan, men vi ska klara det.
När det gäller lärarnas löner så säger Ellinor Söderlund "går kostnaderna lite över budget så tar vi det, vi måste kunna fajtas om de bästa lärarna".
Kommunalrådet Kenneth Sandberg (Mp) säger att driftskostnaderna för EM-fastigheten uppgår till cirka 200 000 kronor årligen.
För mycket och för lite pengar?
Delårsrapporten visar att utbildningsnämnden väntas göra ett överskott på 5,5 miljoner kronor i år och socialnämnden ett underskott på elva miljoner kronor i år.
Diskussionerna är huruvida utbildningsnämnden har för mycket pengar och socialnämnden har för lite pengar.
Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden, säger att överskottet kan förklaras med - bland annat - att kommunen fått elever från friskolan samt att skolskjutsarna och maten kostar mindre än beräknat.
– Jag tror inte att skolan har för mycket pengar, men jag tror att socialnämnden har för lite pengar, säger Ellinor Söderlund som trycker på att nya kostnader kommit med nya lagkrav som kommunerna inte kompenserats av staten för.
Kommunfullmäktige gick på kommunstyrelsens linje och uppmanar nämnderna att gemensamt fortsätta jobba för en budget i balans.