En man med rufsigt hår slår med rytmisk handrörelse stråken mot nyckelharpans strängar och en sällsam melodi blandar upp sig med bruset från vinden. Det är en augustisval fredagsförmiddag och folkmusikentusiasten och grundaren av Nilles harpor, Nils-Erik Olofsson, har ett något mystiskt skimmer över sig där han står och spelar i blåsten. NSD träffar honom vid hans hus i Storön utanför Kalix.
– Nyckelharpan är ett fascinerande instrument. Visst låter det som ett kyrk-eko, eller hur? Nyckelharpan har en speciell klang och rymd i sitt ljud, säger han.
Nilles harpor bildades 1989 och har genom åren skiftat konstellation ett antal gångar. Ursprungligen var det mestadels ett ungdomsband. I slutet på 80-talet valde Nils-Erik Olofssons son Jon nyckelharpa som instrument i skolan, och många av hans kompisar gjorde samma sak.
– När vi spelade på olika platser i kommunen så fick vi namnet Nilles harpor. I slutet på 90-talet så flyttade min son och flera av hans kompisar och då fick jag börja om på nytt och fylla på bandet med nya ungdomar, men det var ganska svårt. I dag är vi sju stycken vuxna och två ungdomar som spelar.
Nilles harpor har varit och spelat i USA i två omgångar och genomfört tre turnéer i Europa. Nils-Erik Olofsson minns när de i slutet på 90-talet spelade på en slags personalfest på ett IKEA-varuhus i Basel, eller när bandet åkte genom Kalifornien och bland annat uppträdde på Disneyland.
– Nyckelharpan öppnar dörrar. Särskilt utomlands är det många som blir intresserade över vad det är för slags instrument, säger han.
Trots att Nils-Erik Olofsson började spela nyckelharpa redan på 70-talet har han aldrig haft ambitionen att nå en riksspelmans-titel. I stället har han fokuserat på att lära ut instrumentet till andra. Klart är i varje fall att nyckelharpan, liksom folkmusiktraditionen i övrigt, har en stor betydelse för honom.
– Att spela nyckelharpa känns som en högre dimension än det verkliga livet. När jag spelar någon fin låt kan jag bli så rörd att jag spelar helt fel och kommer av mig. Nyckelharpan griper tag i en. Mitt spelande är halvvägs till det andliga planet! säger han och ler.
Nyckelharpan blev i slutet på 1500-talet ett folkmusikinstrument i Uppland och spred sig därefter till bland annat Dalarna och Hälsingland. Nu strävar Nils-Erik Olofsson efter att föra nyckelharpan vidare till yngre generationer. Bland annat håller de i en byggcirkel där deltagarna lär sig att tillverka instrument och på uppdrag av landstinget besöker de olika skolor för att berätta om folkmusik.
– Jag vill föra instrumentet och traditionen vidare, speciellt till ungdomar. Det känns just nu viktigare än mitt eget spelande.