Nya vänner berikar livet

Sonja Strömberg och Thure Fjällström utgör halva Kalix kommuns fadderstab.De har engagerat sig i de nya svenskarna - och inte ångrat en sekund.Det har berikat deras liv mer än de kunde ana.

Thure Fjällström, Asad Abdi Farah, Sonja Strömberg och Jama Siad Muhammed vill slå ett slag för fadderverksamheten som berikar alla inblandade.FOTO: Lotta Nilsson

Thure Fjällström, Asad Abdi Farah, Sonja Strömberg och Jama Siad Muhammed vill slå ett slag för fadderverksamheten som berikar alla inblandade.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-10-20 06:00
NSD träffar Sonja Strömberg, Thure Fjällström och Jama Siad Muhammed för en pratstund om fadderverksamheten och hur det känns att komma till ett mindre samhälle i ett främmande land och vad som kan underlätta den oerhört svåra situationen.
Det står snabbt klart att benämningen "fadder" inte är något som vare sig Sonja Strömberg eller Thure Fjällström använder.
De ser sig som vänner till de familjer de har kontakt med.
Sonja Strömberg lärde känna kvinnan som på försommaren i år flyttade in i samma hus som henne.
Kvinnan har en son, då strax under två år, och det började med att Sonja Strömberg knackade på hos henne.
Nu umgås de ofta.
- Det ger mig oerhört mycket, vi har jättekul tillsammans och hon är väldigt familjär och jag har kommit hennes familj nära, säger Sonja Strömberg och skrattar innan hon tillägger:
- Det är säkert ett 20-tal invandrare som nu kallar mig för mamma Sonja.
Nyfikenheten - ett lyckokast
Thure Fjällström träffade också sina nya vänner när de hade flyttat in i samma hus som honom.
- Jag ringde Kalix kommun och frågade om jag kunde hjälpa till och på den vägen är det.
Numera umgås Thure Fjällström med mannen, hans hustru och deras 14-åriga dotter då och då.
- Vi tränar språket tillsammans, nu handlar det om att artikulera och inte prata så fort, säger Thure Fjällström som inte svävar på målet avseende att detta - att bli så upptagen i en annan familj - berikat hans liv enormt mycket.
- Min nyfikenhet driver mig och det känns fint att medverka med det jag har och kan.
Svårt att komma in
Sonja Strömberg flyttade till Kalix 1959, Thure Fjällström flyttade hit två år senare.
Båda anser att Kalix är svårt att komma in i, som nyinflyttad.
- Det finns en viss rädsla att släppa in nya människor i sin närhet, säger Sonja Strömberg
- Det tog mig, som ändå är en utåtriktad människa, två och ett halvt år att komma in i samhället. Byasammanhållningen är så stark i Kalix, säger Thure Fjällström.
Jama Siad Muhammed är 30 år, han kommer ursprungligen från Somalia och kom till Kalix som kvotflykting för tre år sedan.
"Hur ska jag överleva"
- Jag var helt ensam, jag kände ingen, visste ingenting om landet eller samhället. Jag tänkte hela tiden "hur ska jag överleva här?" och det har varit svårt att skapa ett nytt liv. Allt börjar med språket, det är nyckeln till allt det andra. Människorna som kommer hit kan inte läsa tidningen, de har ofta ingen tv och ingen dator, därför är det så viktigt att lära känna Kalixbor och vad som gäller här.
Han pratar utmärkt svenska och har just fått jobb åt kommunen, med att assistera mottagandet av nya människor som kommer hit.
- Jag har min bostad i Töre och jag ser ljust på framtiden som jag tänker mig här i Kalix kommun, säger Jama Siad Muhammed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om