Nya sparkrav på skolan i Kalix

KALIX. Skoldörrarna hann inte slå igen efter det senaste skolnedläggningsbesluten, innan det kom nya sparkrav:Kalix kommuns prognos visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor.Skolchefen har fått uppdraget att ta fram sparförslag.

Foto:

Kalix2008-06-17 06:00
Det var i samband med senaste sammanträdet i barn- och grundskolenämnden som frågan aktualiserades.
På bordet fanns tertialbokslutet (budgetprognosen, första kvartalet) som visar på ett underskott på 4,4 miljoner kronor för nämnden som varje år har att brottas med besparingar.
I nuvarande underskott finns inte heller med i beräkningen att friskolan Norrskenet startar i höst - med kommunala miljoner (summan ännu oklar) för att driva verksamheten.
Mer minus väntar
En förklaring lär vara att de nedskärningar som gjorts under året inte har fått full effekt ännu.
Problemen är inte slut med detta:
Barn- och grundskolenämnden har äskat (bett om) en budget på 216 miljoner kronor för nästa år, men enligt nuvarande budgetsberednings förslag väntas de få 212 miljoner kronor.
- Jag föreslår att vi ger förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en plan som kan balansera budgeten. I uppdraget ingår att ta fram förslag på vilken central skola som ska läggas ned till följd av friskoleetableringen, sade Håkan Nyman, (s), ordförande i barn- och grundskolenämnden, vid senaste sammanträdet.
Det sistnämnda valet står mellan Djuptjärnsskolan, Centrumskolan och Näsbyskolan.
Långt från målet
Tertialbokslutet för Kalix kommun som helhet (ej bolagen inräknade) visar nu på ett minus på 4,8 miljoner kronor.
Det diskuterades på kommunfullmäktiges sammanträde nyligen. Kommunchefen Willy Sundling har fått i uppdrag att se över hur kommunen kan spara på politikerkostnaderna.
Kenneth Sandberg (mp) säger att Kalix kommuns kostnader har ökat till följd av besluten att satsa mer pengar på Näringslivsstiftelsen, beslutet att satsa på kosthantering med Fazer Amica och höjda politikerarvoden.
- Utan de besluten hade ni haft 16 miljoner kronor mindre att spara, sade Kenneth Sandberg.
Ulf Blombäck (m) säger att Kalix kommuns buget är 25 miljoner kronor från de styrandes målsättning och att det är lätt att förledas att tro att det "bara" är 4,8 miljoner kronor som ska hämtas in.
- Nu får ni styrande politiker verkligen ta i, nu blir det jobbigt, och jag är inte avundsjuk på er, sade Ulf Blombäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om