Nya grepp avseende de tomma affärslokalerna

Nya butiker, lokaler för serviceföretag eller bostäder?Det är oklart vad som ska hända med de tomma butikslokalerna på Köpmannagatan i Kalix.

Åsa Morin, Fredrik Tiger, Per Nilsson (samhällsbyggnadsförvaltningen), Anna-Karin Horney och Reine Sundqvist (informationschef) i panelen på frukostmötet.

Åsa Morin, Fredrik Tiger, Per Nilsson (samhällsbyggnadsförvaltningen), Anna-Karin Horney och Reine Sundqvist (informationschef) i panelen på frukostmötet.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2014-03-29 17:29

På torsdagsmorgonen samlades ett 70-tal företagare i Kalix till frukostmöte.

Mötena med rubriken "Gomorron Kalix" är månatligen återkommande och med varierande teman.

Anna-Karin Horney, samhällsstrateg vid Kalix kommun, säger att de tomma affärslokalerna på Köpmannagatan är ett problem men nu uppges finnas en plan för framtiden:

– Vi har inte råd att inte göra någonting. Vi kommer att besöka företag, specifikt handel. Vi vet att det finns företag i Sundsvall som tittar på att etablera sig i norra regionen, vi vet att det finns företag i Finland och Norge som också är intresserade av det här området.

Frågan är vad som ska hända med affärslokalerna, om butiksetableringarna uteblir.

– Tänker vi fel, när vi tänker på alternativ användning? Vi tänker då på bostäder eller lokaler för serviceföretag. Flyttkedjan i Kalix fungerar inte, äldre människor bor kvar i sina villor till dess att de flyttar till äldreboenden och det är brist på lägenheter. Det finns lokaler som skulle kunna byggas om till mindre bostäder, säger Anna-Karin Horney.

Ronnie Nordqvist var en av få som tyckte till i frågan och han ger idén bostäder i markplan på Köpmannagatan underkänt:

– Det ska vara handel på Köpmannagatan, annars dör den.

Argumentet att människor som jobbar i serviceföretag, om dessa finns på Köpmannagatan, går ut och äter och shoppar på lunchen och därmed bidrar till ett levande centrum vägde inte tungt i Ronnie Nordqvists öron - äter och shoppar gör personalen även om den inte jobbar i prima affärsläge.

Åsa Morin arbetar med miljödesign vid Kalix kommun och hon ser "pop-up-butikerna" som ett alternativ.

Konceptet innebär att den som driver sin butik kan testa utan att binda sig för lokalen för en längre tid.

Kalix kommuns utredning har visat att Kalixborna efterlyser en mix av butiker och att butiker för unga och herrkläder är särskilt efterfrågat.

Åsa Andersson-Ulvede, Heart of Lapland, tycker att "klustertänket" som innebär att handel finns samlat i ett område och service i ett annat är bra.

Fredrik Tiger, rallycrossförare, var en av de inbjudna gästerna och han berättade om sin senaste satsning.

Besökarna fick veta att han tidigt visat intresse för att gasa, och som mycket liten var det påknappen på dammsugaren som fick stå för mullret.

På frågan hur han tycker att Kalix kommun ska agera avseende utvecklingen av handeln löd inte helt oväntat svaret:

– Våga gasa!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om