Nya förbundschefen längtade hem och sökte nytt jobb

Längtan hem.Det ledde Lena Antti att söka jobbet som förbundschef i Högskoleförbundet östra Norrbotten.- Jobbet gör att jag kan flytta hem tidigare än beräknat.

"Vi har inga fallskärmar, men här får du ett paraply" säger Margareta Strömbäck när hon hälsar efterträdaren Lena Antti välkommen. I bakgrunden direktionens ordförande Robert Forsberg (S).FOTO: Lotta Nilsson

"Vi har inga fallskärmar, men här får du ett paraply" säger Margareta Strömbäck när hon hälsar efterträdaren Lena Antti välkommen. I bakgrunden direktionens ordförande Robert Forsberg (S).FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-10-30 06:00
Margareta Strömbäck som varit chef sedan förbundet startade går i pension vid årsskiftet.
- Jag har haft tolv fantastiska år, det var inte lätt att starta en helt ny verksamhet, men det har varit en underbar resa.
Planer för pensionärslivet?
- Jag ska lyxa och för mig innebär det tid att göra saker. Jag ska åka skidor medan det är ljust ute, njuta av naturen, laga god mat och dricka ett glas vin till, duka fint, resa, hälsa på mina två barn och tre barnbarn som finns utspridda i Sverige, säger Margareta Strömbäck.
Många naturupplevelser men mer arbete väntar Margareta Strömbäcks efterträdare Lena Antti.
Hemlängtan
Lena Antti är född och uppvuxen i Korpikylä mitt mellan Haparanda och Övertorneå kommun och det är dit hon nu återvänder.
Det innebär att hon lämnar Luleå och anställningen vid Luleå tekniska universitet, där hon delat sin tid mellan utbildning, forskning och rollen som prodekanus för den tekniska fakulteten.
- Jag trivs väldigt bra vid universitetet men så kom den här chansen, ett utmanande arbete som innebär att vi kan flytta hem. Planerna var att så skulle ske år 2013, säger Lena Antti som ser en stor fördel i det nätverk hon byggt upp och tar med sig.
Lena Antti flyttar inledningsvis ensam, så småningom ska maken flytta upp.
Blickar mot Finland
Lena Antti är träforskare och har sysslat med träfysik.
Fritiden ägnar hon gärna åt jakt och fiske och hon provade i somras på att håva sik i Matkakoski.
Exempel på Högskoleförbundets utvecklingsmöjligheter?
- Jag ser stora möjligheter inom forsknings- och utbildningsområdet, inte minst på träsidan, men min första uppgift blir förstås en redig kartläggning av området, säger Lena Antti som börjar det nya jobbet efter årsskiftet.
Direktionen, som består av ledamöter från förbundets upptagningsområde, har ett uttalat mål att nästa steg är ett utöka samarbetet med universiteten i Uleåborg och Rovaniemi i Finland.
Fakta
Högskoleförbundet
➤ Högskoleförbundet östra Norrbotten är ett kommunalförbund som ansvarar för högre utbildning och forskning i medlemskommunerna i östra Norrbotten; Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå.
➤ Sedan starten för tolv år sedan har omkring 8 000 personer studerat i förbundets regi.
➤ En enkätundersökning har visat att 80 procent av de svarande inte hade gått en universitetsutbildning om distansutbildningen inte hade funnits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om