Nu ska det bli fart på Vassholmen igen

KALIX. Nu ska det bli fart på Kalix kommuns egen pärla - Vassholmen.Nu är det klart att hotell Valhall driver verksamhet på holmen i sommar.- Det känns väldigt spännande, säger projektledaren Ewa Maria Rönnbäck.

Ewa Maria Rönnbäck och Linda Frohm ser fram emot att utveckla Vassholmen.FOTO: Lotta Nilsson

Ewa Maria Rönnbäck och Linda Frohm ser fram emot att utveckla Vassholmen.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2008-06-19 06:00
Många har frågat sig vad som ska hända med Vassholmen sedan Vassholmens kulturförening förra sommaren - efter att ha drivit verksamhet där i tre somrar - tackade för sig.
Det skedde i protest mot Kalix kommuns bristande underhåll.
De blå presenningarna på arbetarbostädernas tak hade då legat där i tre somrar och inomhus hade väggar och tak börjat murkna och föreningens visioner om att använda husen till vandrarhem eller lägergård kändes långt borta.
"Turister kommer hit och ser eländet. De frågar vad det är som händer och varför kommunen inte bevarar stället" sade Ronnie Nordqvist, ordförande i Vassholmens kulturförening, till NSD för knappt ett år sedan.
Fart på verksamheten
Nu är det klart att hotell Valhall arrenderar Vassholmen i sommar.
Formellt sett är det inte klart eftersom pappren inte är skrivna, men uppgörelsen är klar.
I elfte timmen, kan tyckas, eftersom det är just sommaren som är säsongen på holmen.
Linda Frohm, delägare i hotell Valhall, kontaktade för en tid sedan Ewa Maria Rönnbäck och frågade om hon var intresserad av att utveckla verksamheten och hon var med på noterna.
Öppen för förslag
- Det känns jättekul! Jag har kultur-, café- och konferensvana så det känns fantastiskt att få jobba på och med Vassholmen, säger Ewa Maria Rönnbäck som inte vill avslöja alla planer - ännu.
Inriktningen är dock klar:
- Vi vill ta vara på historien och sprida den, därför ska feriearbetarna få utbildning i guidning. Andra idéer är en hantverksdag, Konst i det gröna och utställningar, pubkvällar på terassen mot älven och ett utvecklat café, säger Ewa Maria Rönnbäck som sparar det viktigaste till sist:
- Jag är öppen för förslag på vad vi ska göra i sommar, allt som har med kultur att göra, gärna i samarbete med föreningslivet.
Hotell Valhalls personal ska delvis jobba även på Vassholmen.
Nyttjanderättsavtal
Stig Strömbäck, fritids- och kulturchef vid Kalix kommun, säger att inga papper ännu är påskrivna varför affären inte är klar, men "visst, allt tyder på att det blir den här lösningen".
Nyttjanderättsavtalet är på nio veckor, inga pengar är inblandade, det ligger i Kalix kommuns intresse att få fart på Vassholmen.
- Vi har bra arrangemang och bra människor som jobbar med detta. Jag tror att det här är en jättebra lösning, säger Stig Strömbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om