Det finns två mammografivagnar i länet och de har åkt runt till alla kommuner där de stått ett par veckor åt gången för att kvinnorna ska få nära till undersökningen, men nu ska mammografin i stället finnas vid länets fem sjukhus.
Denna vecka har mammografin startat i Kalix sjukhus, i närheten av röntgen.
– Vi finns i omgjorda, fräscha lokaler. Vi har haft kvar vagnen utanför bara för om det skulle bli några tekniska problem i den nya enheten i sjukhuset, men allt har gått bra. Vi ska flytta vagnen inom kort och då ska den till Boden, säger Bodil Sundbom, biträdande verksamhetschef bild- och funktionsmedicin region Norrbotten.
Mammografi i sjukhuset finns redan i Piteå, Kalix har nu fått det och Kiruna, Gällivare och sist Sunderby sjukhus står på tur.
Bodil Sundbom säger att det är en stor förändring att ha verksamheten inne i sjukhusen i stället för i vagnen.
– Vi får bättre förutsättningar att klara screeningsintervallerna som ska vara mellan 18 och 24 månader men i dag är 30 till 31 månader och det är också positivt för framtiden då vi kanske kommer att ha olika tider mellan undersökningarna beroende på kvinnornas ålder. Vår personal får det också bättre, det är inte roligt att jobba i vagn vecka efter vecka och utan tillgång till toalett.
Linda Gyllefäldt avslutade utbildningen till röntgensjuksköterska för en tid sedan.
– Det är bra med en fast enhet, lokalerna är bättre anpassade till verksamheten och kvinnorna kommer att kunna välja tider under hela året i stället för att vara begränsade till ett par veckor, säger hon.
Linnea Mikko är röntgenbiträde, hon har en termin på studierna till röntgensjuksköterska kvar.
– Vi har än så länge bara fått positiva reaktioner om de nya lokalerna, säger hon.
Mattias Tjärnström, fastighetsförvaltare vid region Norrbotten, visar runt i lokalerna som en gång i tiden var förlossning/BB.
Iordningställandet pågår, båsen i omklädningsrummet saknas liksom konst på väggarna och gardiner.
Kritiken mot förändringen från rosa vagnarna till mammografi i sjukhusen har handlat om att det blir långa resvägar för kvinnorna i de mindre orterna, som i vissa fall har långt till sjukhus.
– Det blir långa resvägar för en del och jag förstår att det är problematiskt. Vi ska utöka tiderna så att det blir lättare att hitta bra tider, säger Bodil Sundbom.