Nu är MR-kameran på plats i Kalix sjukhus

MR-kameran har lyfts på plats, installationen pågår och i januari ska personalen vara redo att ta emot första patienten.

Linda Frohm och Mattias Tjärnström framför MR-kameran som håller på att installeras.

Linda Frohm och Mattias Tjärnström framför MR-kameran som håller på att installeras.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-11-17 17:41

Det är tisdag eftermiddag, MR-kameran har kommit och installationen pågår.

– Det är en glädjens dag! Jag är tacksam och glad över att få den här investeringen på plats, det är så bra för hela befolkningen i Östra Norrbotten. Det har gått fort, dels för att vi i Moderaterna tillsammans med Sjukvårdspartiet och Centerpartiet tidigt fattade beslut om investeringen och dels för att allt annat har klaffat i tid, säger Linda Frohm, regionråd (M).

MR-kameran i Kalix är den sjunde i länet, det finns sedan tidigare två i Piteå, två i Sunderbyn, en i Gällivare och en i Kiruna.

Slutbesiktningen av bygget och utrustningen ska ske den 5 januari.

I samma veva ska medarbetare, röntgensjuksköterskor som hanterar MR, vara färdigt utbildade.

De röntgensjuksköterskor som utbildats på senare år uppges redan vara utbildade på MR-kameror, andra får den utbildningen, några blir så kallade superanvändare som också ska kunna lära upp nya.

– Elva medarbetare kommer att finnas redo, vi vill ha tolv, säger Linda Frohm som tillägger att rekrytering av ytterligare en pågår och - apropå rekrytering - att hon tror att MR-kameran kommer att bidra till att det blir lättare att rekrytera till Kalix sjukhus i framtiden eftersom arbetet blir mer attraktivt.

Mattias Tjärnström är driftchef/förvaltare vid Kalix sjukhus och han säger att hela arbetet har gått ganska fort:

– Vi arbetade med projekteringen i januari och skrev kontrakt i maj. Vi har varit väldigt oroliga för att covid-19 ska försena bygget. Vi hade några misstänkta sjukdomsfall, de testades, ingen var positiv. Nu känns det skönt att allt gått bra.

Investeringen i MR-kameran är, inklusive ombyggnationen, 30 miljoner kronor.

En stor investering i en tid när Region Norrbotten har att spara mycket pengar?

– Jag tycker att vi inte har råd att inte göra den här investeringen. Det handlar om en jämlik och jämställd vård i hela länet, säger Linda Frohm.

MR, magnetisk resonanstomografi, är en teknik som gör det möjligt att ta bilder av nästan alla kroppens organ, att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar.

Patienten får ligga på en brits som skjuts in i en tunnel och patienten kan undersökas flera gånger utan risk för strålskador då MR-kameran tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor.

En bedömning är att behovet av MR-undersökningar i länsdelen är cirka 1 250 per år, de har tidigare gjorts på annan ort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!