Nu är ladugården deras nya hem

De fick inspirationen från brittiska inredningsprogram. I dag har de helt på egen hand förvandlat ladugården till ett stilfullt och trivsamt bostadshus.

Så här ser det ut när man kliver in i hallen hemma hos Ulrika Karlsson och Kent Persson.

Så här ser det ut när man kliver in i hallen hemma hos Ulrika Karlsson och Kent Persson.

Foto: Joakim Nordlund

Kalix2020-12-09 19:30

Det doftar av glögg och nybakt bröd när man kliver in genom dörren hemma hos Ulrika Karlsson i byn Gammelgården utanför Kalix. Det brinner levande ljus på flera platser i huset och allt är så adventsfint som det bara kan bli. 
– Jag älskar att göra det fint, säger hon och ler. 
Och de har verkligen gjort det fint. Under många år bodde de i ett vanligt villakvarter inne i Kalix. När det för bra exakt tio år sedan blev klart att Ulrika Karlsson skulle få överta släktgården började hon att drömma. Det boningshus som stod där visade sig dock vara i så dåligt skick att det inte gick att rädda. När kostnaderna för att bygga ett nytt hus på samma plats skenade fick hennes händige sambo Kent Persson idéen att de kanske skulle gå att göra om ladugården till ett boningshus. 
En process som de har gjort helt själva. 
– Ja, och så här blev det, säger Ulrika Karlsson och ser sig omkring och ler. 
Och de har gjort precis allting själva. Mellan 2010 och 2018 renoverades huset bit för bit så i dag är det svårt att föreställa sig att de faktiskt bor i en ladugård. 
– Jag rev ut allt. Det är bara stommen som vi har behållit, berättar Kent Persson. 
Inspirationen och idéerna hämtades bland annat från brittiska inredningsprogram. 
– Ja, där hade vi sett att man har gjort liknande projekt. Så vi tänkta att kan de som borde väl vi också kunna, säger hon. 
Där köket nu är, där var kalvkättarna. Och de fem-sex kor som fanns där stod där vardagsrummet är i dag. Inne i tvättstugan, ja där stod en gång gårdens arbetshäst och mumsade på havre och hö. 
– Det är nästan så att man har svårt att förstå det själv. Men det ligger också väldigt mycket jobb bakom allt, säger hon. 
Hela projektet har krävt en stor dos av tålamod. I dag ligger golvklinkers på de cirka 90 kvadratmeter som utgör boytan i nedre plan. 
– Det köpte vi i samband med en utförsäljning. Det är egentligen så vi har arbetat oss fram under de här åren. Vi har letat material och på så sätt har vi också kunnat hålla nere kostnaderna, berättar Kent Persson. 
Att han sedan har lagt ner hundratals, ja kanske till och med tusentals arbetstimmar av sin lediga tid är inget han tar med i kalkylen. 
– Nämen det kan man ju inte räkna in, säger han och ler. 
När man ser deras fina hem förstår man också att Ulrika Karlsson tycker om att inreda. Sommartid har hon en trädgård som är lite utöver det vanliga. I december har kreativiteten fått utlopp i form av blomdekorationer, hemgjorda adventsstjärnor och en rad andra inredningsdetaljer som sprider ljus och trivsel. 
– Det är ju det här som jag trivs med. Att få göra det fint. Att få ha det fint, säger hon. 
I huset står i dag också gamla möbler som hon har behandlat och ställt i ordning. De flesta är inhandlade för några hundringar på auktioner eller loppisar. 
Det här har gjort att de i dag kan bo i vackra Gammelgården utan att ha behövt ta några lån för att bekosta renoveringen. Hon stryker med handen över matsalsbordets träyta. 
– Jag har ändå tänkt att det ska vara rustikt. Det här är gjort av gamla golvplankor från huset som vi rev. Och underredet har jag hittat i ett uthus, säger hon. 
Det går att skapa ett hem av en gammal ladugård?
– Ja, det tycker jag att vi kan säga. Sammantaget är vi väldigt nöjda. Och så är det inte som andra kanske har det. 

Att njuta av gott hembakat saffransbröd till kaffet, ja det hör verkligen advent till.
Att njuta av gott hembakat saffransbröd till kaffet, ja det hör verkligen advent till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!