I helgen är det dags för årets stora hästfest i Kalix, hur känns det?
– Vi är ju en jätteliten klubb egentligen, så det känns väldigt roligt att vi kan ha en så här stor tävling.
Hur många kommer för att tävla?
– Vi har en kombinationstävling med både dressyr och hoppning. På lördag har vi ungefär 100 starter i dressyren. På söndag runt 140 startande i hoppningen.
Hur är det att planera för ett sånt här stort evenemang?
– Tävlingsledningen började planera för tävlingen redan i januari. Det är tredje året nu. Och det är ganska mycket jobb. Nu inför helgen har vi tömt stallen, så att de som kommer långväga ifrån kan stalla upp sina hästar hos oss.
Vart gör ni av de ordinarie hästarna?
– De får stå i hagen och titta på tävlingarna.
Och det är okej med hästarna, de blir inte sura?
– Nej, de är vana att vara ute i hagen om somrarna, så det är inga problem.
Hur många frivilliga är engagerade i arbetet kring tävlingen?
– Vi räknade för någon dag sedan och då var vi uppe i 174 funktionärer. Till exempel med bakning, stå i fiket, sitta i sekretariatet, vara tävlingsledare, bygga hinder, vara parkeringsvakter och sånt där.
Har ni några långväga tävlande?
– Man kan nog säga att de allra flesta kommer ifrån Västerbotten och Norrbotten.
Så ingen från Skåne alltså?
– Nej, ingen från Skåne.
Hur mycket hö äts det under helgen?
– Oj! Om vi tänker att varje häst äter, låt säga tio kilo hö per dag och de är här i kanske tre dagar. Och så har vi runt 100 hästar, så det blir ju en del. Men många har ju med sitt eget hö.
Hur är det med mat till de tvåbenta då?
– Haha... De tvåbenta äter nog oftast i farten under de här dagarna. Men vi har en lunchservering där vi byggt upp tält på området med kafeteria och hamburgeri. Och så har vi också en liten ryttarlounge för de tävlande med sköna soffor att hänga i.
Hur många besökare räknar ni med?
– Tyvärr är ju ridsporten inte så publiktät, men varje ryttare har med sig åtminstone två personer. Ifjol hade vi grymt fint väder, så då var det många besökare.
Har ni tittat på väderprognosen för helgen?
– Näe, vi har faktiskt valt att blunda för väderprognosen och hoppas på det bästa. Vi är så himla väderberoende eftersom tävlingsbanorna är utomhus.
Ja, det har ju regnat en hel del de senaste veckorna. Hur har det påverkat?
– Vi har fått jobba ganska mycket med underlaget. En stor saltbil kommer med salt som binder fukten. Därefter harvar man så att underlaget luckras upp och blir fluffigt och bra.
Känns det nervöst nu så här dagen innan tävlingarna?
– Ja, vi som är engagerade är ju ofta också föräldrar till barn som ska rida. Så det är nervöst på många olika sätt. Som tävlingsledare för mig så är det ju främst att allt ska klaffa och funka och bli så himla bra det bara någonsin kan. Men sen har jag också en dotter som tävlar så att, ja, tyvärr blir jag jättenervös av den anledningen också.
Du är ju tävlingsledare. Kan man säga att du är lite som spindeln i nätet under helgen?
– Ja, det kan man nog säga. Men även resten av min familj är engagerade. Min man är parkeringsansvarig och håller koll på att folk håller hastigheten på vägarna och min son är parkeringsvakt, min dotter tävlar och jag är här som tävlingsledare.
Vad önskar du mest av allt inför tävlingarna?
– Förutom att få igång ett fungerande internet som vi sitter och håller på med nu, så önskar jag att alla får en bra och trevlig upplevelse av helgen. Oavsett om man är publik, tävlande eller funktionär.