Drygt 5 000 anställda inom äldreomsorgen, från hela landet, har deltagit i Kommunals medlemsundersökning. Med undersökningen vill de ge en beskrivning av villkoren för de anställda. Både kommunalt- och privatanställda har deltagit.
Medlemsundersökningen visar att en förhållandevis stor andel av dem som arbetar med äldreomsorg i dag vill byta yrke. Mer än var femte anställd, i landet, vill byta jobb. I Norrbotten vill var tredje byta arbete.
Otillräcklig bemanning
Personalen, i undersökningen, vittnar om pressade scheman och att allt mer ska göras på allt mindre tid. Nästan en av tre tillfrågade upplever dagligen att bemanningen är otillräcklig.
- Nyckeln till en god omsorg är rätt bemanning. Bemanning handlar inte bara om huruvida det finns tillräckligt med personal, utan också om kompetens, planering och organisation. Rätt bemanning innebär att personal har tid att utföra arbetsuppgifterna professionellt, säkert och empatiskt och att de som arbetar har den kunskap och erfarenhet som arbetsuppgifterna kräver, säger Sofia Eriksson, avdelningsordförande i Kommunal Norrbotten.
Inga raster
En stor andel av den tillfrågade personalen hinner inte ta rast. Var femte av de tillfrågade i Norrbotten uppger att det dagligen är svårt att ta en längre rast, till exempel för lunch. Nästan lika många har svårt att ta en kortare paus.
- Att personalen inte hinner ta rast är en tydlig indikator på en pressad arbetssituation som innebär en sämre omsorg och på sikt också en ökad risk för ohälsa bland personalen, säger Sofia Eriksson.
Risker för de äldre
En stor del av de tillfrågade svarar att de ofta upplever bemanningen så låg att det innebär risker för de äldre. Lite mer än var fjärde undersköterska och vårdbiträde upplever att risker uppstår minst någon gång i veckan. Var tionde att så är fallet varje dag.