På tisdag har samhällsbyggnadsnämnden planförslaget för ny detaljplan för Rågholmen på bordet.
Förslaget har, som Norr Media berättat, minskat från ursprungliga planen om 34 tomter till 19 tomter.
Anders Öqvist, planingenjör Kalix kommun, säger att planförslaget nu anpassats på så sätt att en tomt tagits bort med effekten att avståndet till befintlig stuga i området ökar och att kommunen nu föreslås ha huvudmannaskapet för grönområdet vid kvarteret.
Bland dem som yttrat sig avseende planerna finns Naturskyddsföreningen Norrbotten genom Marie Karlsson.
Marie Karlsson har också gjort en inventering på området, och funnit en mängd fynd i delar av det planlagda området.
Naturskyddsföreningen Norrbotten anser att området inte är lämpligt för bebyggelse. De skriver att den yngre skogen bör lämnas fri för utveckling, för att på sikt återfå höga naturvärden. De skriver att hela Rågholmens areal bör få ett varaktigt skydd.
Anders Öqvist och Aron Karlsson Roos skriver i en kommentar till Naturskyddsföreningen Norrbottens yttrande att få av arterna som rapporterats till Artportalen, i synnerhet inom föreslaget planområde, är validerade som säkra fynd.
De skriver vidare:
”Kommunen har noterat att flertalet dateringar av inrapporterade fynd i Artportalen verkar vara manipulerade då fynddatum kan vara angivet långt före händelsen skapats och att objekt rapporterats in intensivt efter samråd- respektive granskningsutställningarna av planförslaget. Kommunen anser det som anmärkningsvärt och bedömer att de inrapporterade fynden inte kan anses vara helt objektiva i sammanhanget. Inrapporterade fynd ligger dessutom varken i huvudsak inom föreslaget planområde, än mindre inom föreslagen kvartersmark för bostäder.”
Aron Karlsson Roos säger att formuleringen inte betyder att de anser att Naturskyddsföreningen Norrbotten fuskat.
Vad menas då?
– Det är en olycklig formulering. Det var inte vår avsikt att påstå att de fuskat. Det ska inte tolkas som att vi påstår att de ljuger. Vi har noterat att det är olika dateringsdatum, i vissa fall även olika årtal, på fynden. Fynden borde ha rapporterats in när de gjordes. Ett fynd som gjorts ett annat år måste inte finnas kvar och ett fynd som görs i dag behöver inte ha funnits tidigare, säger Aron Karlsson Roos.