Naturbrukseleverna håller länet levande

Naturbruksgymnasiet i Kalix går mot strömmen.Nio av tio elever som går ut från skolan stannar kvar i länet - och de får jobb.- Utbildningarna är kopplade direkt mot näringarna, säger rektorn Mikael Andersson som en av orsakerna till de goda resultaten.

KALIX2009-02-19 06:00
I veckan kom dyster statistik om befolkningsutvecklingen i Norrbotten. Länet tappar 925 invånare. Dessutom dör det fler än vad som föds, mycket beroende på att de flesta ungdomarna flyttar från länet. Och de kommer inte tillbaka i den utsträckning som vore önskvärt. Av de som flyttar tillbaka till Norrbotten är de flesta över 40 år.
Glädjande
Därför är det mycket glädjande statistik som Kalix Naturbruksgymnasium kan visa upp.
Av de elever som tog examen mellan 2004 och 2008, visar det sig att drygt 90 procent blir kvar i länet. Dessutom får nästan alla jobb, 200 av 212 som gick ut under perioden har jobb ett år efter utbildningen. Och 180 elever är kvar i hemkommunerna.
- Det handlar om ett gediget samarbete mellan personal och näringslivet, men också mot eleverna. Dessutom är våra linjer yrkesförberedande och eleverna är anställningsbara direkt efter skolan, säger Mikael Andersson.
Fick jobb direkt
En av dem som fått jobb direkt är Henrik Randeblad, 21, Kalix.
- Jag gick ut för två år sedan och kör nu skördare i skogen, säger han.
Ellen Ledin, Kalix, går andra året på speciallinjen som ger behörighet till högskolestudier medan Ann-Charlotte Nordblom, Nyborg, läser tredje året på skogsbrukslinjen.
- Tänker utbilda mig vidare till skogstekniker i Skinnskatteberg, säger Ann-Charlotte.
Men många får som nämnts, jobb direkt. Varje år lämnar drygt 50 elever skolan.
- På det här sättet bidrar vi till att hålla länet och glesbygden levande, säger Mikael Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om