Nationalälvdagen firades för 20:e gången

Kärlek och uppskattning till de viktiga, livgivande älvarna. Det är vad firandet handlar om.

KÅSERI. Thomas Öberg visade bilder och pratade om vackra älvar inför ett 30-tal åhörare i Folkets hus i kalix.

KÅSERI. Thomas Öberg visade bilder och pratade om vackra älvar inför ett 30-tal åhörare i Folkets hus i kalix.

Foto: Saga Skovdahl

KALIX2015-08-16 11:57

Högtidsdagen infaller alltid den tredje lördagen i augusti och firandet äger rum på flera platser i Kalix- och Torne älvdal. Kerstin Rönnqvist är engagerad i Naturskyddsföreningen i Norrbotten och kände initiativtagaren Lars-Inge Mäkitalo:

– Han ställde upp som ledamot i Naturskyddsföreningen på ett villkor; att vi skulle kämpa för en Nationalälvdag. Han hade jobbat i Afrika och en kväll blev han medbjuden ned till floden för en ceremoni. När det blev mörkt satte sig folket i båtar och åkte ut på floden där de tände lyktor och sjöng hymner till vattnets ära.

Ceremoni berörde Lars-Inge Mäkitalo djupt och älvdagen har firats sedan dess. Tidigt under lördagsmorgonen sände Thomas Öberg, radioprofil från Naturmorgon i P1, från Jokkfall. Under eftermiddagen besökte han Folkets hus i Kalix och visade bilder och pratade om sin kärlek till älvar och det rika djur och växtliv de möjliggör – särskilt de av människan orörda älvarna.

Han avslutade med en att uttrycka en förhoppning:

– Jag hoppas att den uppväxande generationen ska få se orörda älvar och njuta av den skönhet och dramatik som finns där.

Lyssna på inslaget i P1:s Naturmorgon från Jokkfall: Kalixälven fortsätter att brusa i vår natur

Enligt Thomas Öberg och Christer Borg, ordförande i organisationen Älvräddarna påverkar särskilt vattenkraften, men också skogsbruket och gruvdriften älvdalarna negativt.

På kvällen samlades ett 70-tal personer på kajen i Kalix och lyssnade på bland annat Christer Borg som höll ett hyllningstal:

– Det är oerhört viktigt att ni förstår vilken guldklimp ni har här. Många vattenkraftsutbyggda älvar är som rena produktionsdiken tyvärr.

Älvräddarna vill bland annat att nationalälvarna – Torne älv, Kalix-, Pite- och Vindelälven – grundlagsskyddas. Sedan tidigt 90-tal är de skyddade enligt miljöbalken. Samtidigt finns ingen påtaglig politisk vilja att bygga ut vattenkraften, inte ens trots att flera kärnkraftsreaktorer väntas tas ur drift inom en överskådlig framtid, enligt Christer Borg.

Älvräddarna driver frågan om att stänga den småskaliga vattenkraftproduktionen hårt:

– Den ger väldigt lite el och är inte samhällsnyttig alls. Däremot innebär den stor skada för ekosystemen. Vi vill restaurera de vattenkraftsskadade älvarna och att de kraftverk som finns prövas enligt miljöbalken, säger Christer Borg.

Han har förhoppningar om att EU:s vattendirektiv, som ska vara uppfyllt år 2021 och kräver att alla vatten ska nå god ekologisk status, kommer innebära att vattenkraften i landet minskar:

– Det finns mellan 10 000 och 15 000 dammar med vandringshinder idag. Antingen måste fiskvägar byggas, vilket är dyrt, eller så måste kraftverken rivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om