Så ska de falska brandlarmen minska

De onödiga brandlarmen har ökat kraftigt på senare år - upp emot 97 procent av de automatiska brandlarmen är falska. "Det innebär att vi kan vara på fel plats när vi verkligen behövs någonstans" säger Arto Koivumaa, chef vid räddningstjänsten i Kalix.

Arto Koivumaa säger att ett problem - utöver kostnaderna - är att räddningstjänsten kan vara på fel plats när den behövs någon annanstans.

Arto Koivumaa säger att ett problem - utöver kostnaderna - är att räddningstjänsten kan vara på fel plats när den behövs någon annanstans.

Foto: Josefine Silverberg

Kalix2021-02-16 20:10

Räddningstjänsterna i länet har tagit fram förslag till avtal och taxa för automatiska brandlarm anslutna till dem.

Målsättningen lär vara att antalet onödiga automatiska brandlarm ska minska med tio procent per år och förenkla hanteringen av automatlarmsobjekten med en mer rättvis prismodell samt en taxa som bygger på en nationell prislista.

Taxan ska bestå av en anslutningsavgift som första året är 4 499 kronor och en årsavgift som från andra året är 2 581 kronor.

"Avgift för onödigt larm kommer att faktureras den faktiska kostnaden för vad en utryckning kostar samt den administrativa kostnad detta medför" står det i beslutsunderlaget där det vidare sägs att den kostnaden är 5 028 kronor.

Kommunfullmäktige i Kalix har sagt ja till taxan.

"Avtalet och taxan bör innebära ett större incitament för objektsägare att sköta sin anläggning och arbeta aktivt för att minska de onödiga larmen" står det vidare i beslutsunderlaget, där det också framgår att räddningstjänsten nu ska få kostnadstäckning för det arbete som görs vid bland annat avtalsskrivning, dokumentation, uppföljning och respons vid onödiga larm.

Arto Koivumaa säger att antalet onödiga automatiska brandlarm har ökat kraftigt de senaste fem åren:

94 till 97 procent av de automatiska brandlarmen beror på andra saker än brand.

– Orsakerna kan vara många, allt från matlagning som utlöser rökdetektorn som ibland är felplacerad till hantverkare som orsakat damm eller rök vid arbete i lokalen. Det förekommer att vi åker ut och inte hittar orsaken, då kan det handla om dåligt underhållen anläggning, säger Arto Koivumaa som tillägger att ett problem - utöver kostnaderna - är att räddningstjänsten kan vara på fel plats när den behövs någon annanstans.

– Vi kan ju vara på ett falskt automatiskt brandlarm i Töre när det händer någonting som gör att vi behövs i Sangis.

Cirka 80 objekt i Kalix - stora industrier, olika samlingslokaler, förskolor och skolor, äldreboenden och sjukhus - har automatiska brandlarm anslutna till räddningstjänsten.

Anläggningsägarna har redan, och får fortsatt, möjlighet att välja om de vill att räddningstjänsten åker ut på alla de automatiska brandlarmen eller om de vill kontrollera saken - om det brinner - själv först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!