Anders Riström berättar att det var i samband med Rysslands invasion av Ukraina som han mer påtagligt kände att han vill göra något.
– Jag vill bidra och jag kände att det är dags att "signa in sig" i Hemvärnet, men de har en övre åldersgräns och de konstaterade att de hinner bara lära upp mig så är det dags för mig att checka ut. Jag hittade Civilförsvarsförbundet, kom in på kursen för att bli instruktör och för knappt ett år sedan var jag färdigutbildad och kunde sätta i gång med kurserna i hemberedskap samt hjärt- och lungräddning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom uppdraget till Civilförsvarsförbundet, som hade fem tusen utbildningstimmar i hela landet till förfogande 2023, tiden för 2024 är inte klar.
Instruktörerna får själva ordna sina uppdrag, utbildningen kostar ingenting för den som vill ha den utöver att de behöver hålla med lokal, Civilförsvarsförbundet står för instruktörens lön och reseersättning.
– Till en början fick jag inga uppdrag och jag kände "jag måste ju vara sämst på det här". Men, så i januari i år gick överbefälhavare Micael Bydén ut med att svenskarna ska förbereda sig för krig, och pang började telefonen ringa, säger Anders Riström som nu utbildat framför allt medlemmar i olika föreningar i Kalix, Haparanda och Pajala i hemberedskap.
Vanligaste frågan?
– "Vad behöver jag ha hemma för att ha en bra beredskap" är den vanligaste frågan.
Hemberedskapen handlar dels om vilken roll staten, kommunen och du själv har, dels om att ha beredskap hemma.
– Du ska, i möjligaste mån, stanna där du är. Det finns färdiga lådor via Civilförsvarsförbundet att köpa, de innehåller allt möjligt du kan behöva i en kris, men de flesta av oss har ju lite grann i skåparna så det är faktiskt inte säkert att du behöver köpa hela den färdiga lådan, säger Anders Riström som fortsätter:
– Du behöver också känna till de tre olika principerna. Ansvarsprincipen, som innebär att den som annars har ett ansvar för verksamheten också har det ansvaret i en kris. Likhetsprincipen, allt ska fungera så normalt som möjligt, alltså stanna kvar där du är om det går. Närhetsprincipen, krisen ska hanteras där den uppstår.
Kriserna kan förstås handla om kriget, men också om exempelvis sabotage, översvämning, brand eller smitta.
– Den senaste katastrofen när vi i stor utsträckning skulle klara oss själva, det var pandemin covid-19. De flesta av oss var inte alls redo för att vi exempelvis inte skulle vistas mer än absolut nödvändigt bland andra människor.
Hur redo var du själv, innan du blev instruktör i hemberedskap?
– Jag var nog ganska redo. Jag bor på en bondgård och det mesta finns kvar, även om det inte är samlat. Jag har elverk, gasolkaminer och spritkök. Jag har varit vattenfixerad hela livet, jag har inte kommunalt vatten men fyra enskilda brunnar så vatten lär jag ha.
Om du får ge några grundläggande tips för god hemberedskap – vad skulle du säga då?
– Ljus och värme, vatten och vila är viktigast. Mat förstås, se till att ha ett lager med torrvaror, tjorva inte till det utan sikta in dig på det du brukar äta. Information behöver vi, vevradio eller en klockradio med batterier fungerar, säger Anders Riström.