Nämnden sade nej till hotellutbildning - igen

Studievägledarna ser elevintresse och från näringen kommer signaler om att kompetensen behövs.Det hjälpte inte:Majoriteten i gymnasienämnden sade ännu en gång nej till att erbjuda hotell- och turismprogrammet.

Inga-Lis Samuelsson är upprörd över gymnasienämndens beslut.FOTO: David Carr

Inga-Lis Samuelsson är upprörd över gymnasienämndens beslut.FOTO: David Carr

Foto: David Carr

KALIX2010-12-31 06:00

Bakgrunden är följande:

Gymnasienämnden hade sagt nej till att göra hotell- och turismprogrammet sökbart vid gymnasieskolan i Kalix.

Inga-Lis Samuelsson (C) och avgående ordförande i nämnden, fick dock propåer från studievägledarna vid Manhemsskolan och Norrskenets friskola samt skrivelser från näringen där behovet av just denna kategori utbildade människor påtalas. Ett extra nämndssammanträde sammankallades dagarna innan jul.

- Jag hade en förhoppning om att kunna övertyga ledamöterna om att göra programmet sökbart, det kostar ju ingenting. Om det stora intresse som vi fått indikationer om stämmer, så är det en god affär att starta utbildningen. Tyvärr sade nämnden ännu en gång nej, säger Inga-Lis Samuelsson som tillsammans med Sivert Holmberg (S) och Roland Nordin (M) redan efter det första avslaget hade reserverat sig mot beslutet.

Tre mandatperioder
"Det är väldigt synd och väldigt tråkigt att vi säger nej till en utbildning som tydligen är så efterfrågad" säger Inga-Lis Samuelsson som varit ordförande i gymnasienämnden i tolv år.

Hur skulle du beskriva gymnasieskolan i Kalix?
- Vi har lyckats behålla ett stort utbud som attraherar många elever, vi har elever från 17 kommuner i vår skola. Vi har varit flexibla, elevernas önskemål har styrt utbudet, och det har varit ett framgångsrikt synsätt, säger Inga-Lis Samuelsson.

Maud Lundbäck (S) är ledamot och tillträdande ordförande i gymnasienämnden.

Hon säger att hon och s-gruppen i nämnden inte alls är emot hotell- och turismutbildningen utan att det handlar om att ta reda på mer fakta kring - bland annat - arbetsmarknaden, ekonomi och elevunderlag.

Ny gymnasiereform
Dessutom finns den nya gymnasiereformen att ta hänsyn till.

- Vi har gett förvaltningen i uppdrag att se om det är möjligt att göra utbildningen sökbar till intaget hösten 2012 och då ska vi också ha startat ett branschråd samt diskuterat ihop oss med övriga kommuner i östra Norrbotten. Gymnasieskolan i Kalix har inte obegränsat med vare sig pengar eller elever och då är det extra viktigt att vi gör rätt saker, säger Maud Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om