Kalixtjejerna Fanny Johansson och Frida Sundell inledde Vassholmsdagens musikunderhållning från scenen vid tingshuset, varpå Bengt-Göran Nilsson tog vid och berättade om holmens historia som skiljeställe för timmer under flottningsepoken. Något senare uppträdde kören Lyckan, där två deltagare stack ut: Eivor Andersson i en Storsjödräkt från Härjedalen och Maud Wikström i en Norrbottensdräkt. Båda dräkterna har nära 60 år på nacken - Eivor gjorde sin när hon var 18 år och gick på folkhögskola utanför Östersund, och Maud gjorde sin under en vävkurs i Kalix.
– Då var det väldigt modernt med folkdräkt, jag gick på dans i den här, berättar Maud Wikström, som bekräftar att de fått mycket beröm för och frågor om dräkterna.
En bit från scenen stod hobbyträsnidaren Inge Andersson.
– Jag har hållt på med det här sedan jag blev pensinär. Det är kul att ha något att göra i snickerboa vintertid, säger han.
Han har gjort underlägg och fat, vinhållare och en slags fågelskrämma som ser ut som en fågel. Ett av hans alster, Knölman, är inte till salu. Kroppen - naturligt kurvig - har han fått av en vän. Ansiktet, mössan och händerna har han gjort själv.
Bortanför tingshuset startade en tipsrunda med naturfrågor. Vid fråga elva träffade Nsd på syskonparen Viktor och Olivia Rönnberg, 10 och 4 år, och Alma och Amanda Sandlund, 7 och 6. De tycker att Vassholmen är vackert och att det är kul att leka här, men inte att tipsrundans frågor är särskilt svåra.
– Fast det fanns en fråga som var lite snuskig, säger Viktor Rönnberg, och syftade på frågan om hur ofta älgar bajsar.