Mystisk stenristning undersöks

Mystisk stenring skapar frågetecken på Stenbäcken i Kalix. Arkeolog Lena Lagerstam har tagit sig en titt och hennes nyfikenhet är väckt, varför är stenringen inristad?

UPPTÄCKAREN AV FATTENBORG. Lena Lagerstam upptäckte Fattenborg utanför Töre.

UPPTÄCKAREN AV FATTENBORG. Lena Lagerstam upptäckte Fattenborg utanför Töre.

Foto: Linda Danhall

KALIX2014-10-20 10:54

På 1960-talet bygdes det första villaområdet på nya Stenbäcken. När vägarna bröts fick vägarbetarna hantera mycket sten och stora stenbumlingar. De stora stenarna sprängdes men en sten blev kvar. Under nära 30 centimeters mossa hittades nämligen en inristad stenring och vägarbetarna beslutade att skjuta stenen åt sidan och låta den leva kvar.

Ture Fjällström byggde sitt hus alldeles granne med stenen med stenringen.

– När vi byggde fanns stenen med den inknackade ringen redan där, säger han och konstaterar att någon förklaring till stenringen aldrig har presenterats, vem, när och varför hålls fortfarande i hemlighet.

Historien om ringen har i alla år vandrat runt i villakvarteren och nu har arkeolog Lena Lagerstam besökt platsen.

Hon konstaterar snabbt att bäcken som leder förbi stenen och Kvarnvägen en gång i tiden varit betydligt större, mycket möjligt är att där det nu finns en smal bäck har det tidigare fiskats flitigt. Hon tittar länge på stenringen.

– Ibland kan man få se väldigt gamla ristningar, men de brukar knappt synas, den här är djupt inristad och den har inte bildats naturligt, det är ingen naturbildning. Det här skulle kunna vara en gränsmarkering mellan olika ägor, om någon mer har sett någon liknande stenring i området skulle det kunna bekräfta det. Ringen är imponerande rund. Ibland finns sådana här markeringar som använts som kompass, men den här är bara en ring helt utan markeringar så det är nog inte det, säger Lena Lagerstam.

Hon undersöker stenen länge.

– Ibland finns fler markeringar på samma sten, men här syns inga fler. Väldigt spännande, men svårt att säga någonting bestämt. Kanske finns det någon som har mer information att ge om stenen?

Lena Lagerstam blev känd när hon upptäckte fornlämningsområdet och naturreservatet Fattenborg utanför Töre. Där finns gravar och boplatser som är mellan 3 500 och 4 000 år gamla. Där finns också minnen av samiska boplatser. Nu är området ett besöksmål med handikappanpassade leder och informationsskyltar, grillstuga och konferensstuga med utställningar.

– Jag upptäckte Fattenborg när jag var ute och plockade bär och upptäckte en boplats. Då hade jag börjat läsa arkeologi och första sommaren 1990 som jag jobbade åt Riksantikvarieämbetet fick jag vara med och gräva ut den jättelånga hyddlämning i Fattenborg, det var fantastiskt, säger hon.

Riksantikvarieämbetet märker ut platser där det finns speciella minnen från förr. I centrala Kalix finns elva platser utmärkta, stenringen på Stenbäcken finns inte med där.

– Det vore jättespännande om någon kunde ge mer information så att vi kan lista ut vad den här ringen betyder, säger Lena Lagerstam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om