Martin Rydgren, utredare på fiskeregleringsenheten vid HaV, säger att de inför varje års fiske beställer en biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och att den ligger till grund för beslut om tillstånd och fiskets omfattning.
– Vi har att fatta beslut om hur mycket löja som ska fiskas och till stöd har vi forskare som använder olika modeller för beräkning av beståndet, säger Martin Rydgren.
Rådgivningen inför årets fiske är, enligt uppgift från HaV, att beståndet som helhet är mindre och att mängden ungfisk har minskat med 44 procent jämfört ett medelår och sett över en längre tidsperiod.
De säger också att siklöjebeståndet kan variera från år till år av naturliga skäl.
Från politiker i Kalix framförs att fiskefrågan bör diskuteras brett, inte minst med näringen. Att fler perspektiv och långsiktighet i frågan önskas?
– Nu har vi arbetat på det här sättet, som vi nu gör, i några år och nu ska vi utvärdera det. I höst startar därför en större utvärdering av analysmetoderna om siklöjebeståndets struktur. Där ska vi titta både på historia och fakta och ha dialoger med berörda för att få ett så bra vetenskapligt underlag som möjligt. Internationella forskare, och förhoppningsvis även yrkesfiskare, ska vara med i arbetet. Målet är att nå hållbara lösningar som tar hänsyn till både fiskare och siklöjebestånd utifrån ett ekosystemperspektiv, säger Martin Rydgren.