Idén om ett museum väcktes av Henrik Eriksson (C) som sammanfattade den i en motion i maj förra året:
"Kalixborna vill ta del av Kalix historia i form av de bruksföremål som är skänkta till kommunen sedan lång tid tillbaka. Vi kan inte ha det som det är nu. Föremålen finns hopträngda i ett källarförråd tillsammans med stolar och bord från Folkets hus. Kulturhistorien är plattformen för en kommun och medborgarna måste få känna sig stolta över hembygdens historia. Förutsättningarna att lyckas med framtiden ökar därigenom."
Förslaget avslutades med att kommunen uppmanades att skyndsamt komma med ett hållbart förslag som leder fram till ett hembygdsmuseum där föremålen synliggörs.
Kamlungegården
I går fick politikerna i fritids- och kulturnämnden en redovisning av de alternativa utställningsplatserna.
Möjligheterna varierar från egen lokal där Kupan nu håller till alternativt att samköra museet med Kalix konsthall till att investera i glasmontrar, databas med multitouchboard eller utveckla fritid- och kulturs egen hemsida med bilder och information.
Gamla Kamlungegården, som finns intill Englundsgården, är ett alternativ som tilltalade flera.
Detta trots att byggnaden i nuvarande skick bara kan användas sommartid, att dess uthus är mögligt och att det saknas parkeringsmöjligheter.
Vill lägga ned mer krut
- Jag brinner för Kamlungegården, jag skulle vilja att utredningen lägger mer krut på det alternativet, säger Håkan Nyman (S) och vice ordförande i nämnden.
Håkan Nymans förslag, som också blev utredningsuppdrag, är att fritids- och kulturförvaltningens chef Karl-Göran Lindbäck får uppdraget att undersöka möjligheterna till samarbete mellan förvaltningarna.
- Estetprogrammet, byggprogrammet, IUC är några möjliga samarbetspartners, säger Håkan Nyman.
På hembygdsgårdar
Robert Lundbäck (M) påpekar att alla kommunala verksamheter har ekonomiska behov och han undrar vad kommunen ska välja bort om man väljer att satsa på ett museum:
- De hembygdsgårdar som finns i kommunen kanske kan visa upp föremålen, de kanske kan fungera även vintertid om de får pengar för uppdraget och det blir säkert billigare än att bygga upp en egen verksamhet.
På nästa sammanträde ska också dagens kostnad för att förvara de sammanlagt 2 500 museiföremålen presenteras.