Monica Öhman om livet som politiker: "Det började med ilska"

Monica Öhman, socialdemokrat och tidigare riksdagspolitiker, berättar om livet som kvinna i politiken.- Det har varit jobbigt ibland, men jag lärde mig mycket och det var viktigt att "bryta is", säger Monica Öhman som numera är engagerad på hemmaplan.

Monica Öhman har lämnat rikspolitiken och ägnar sig åt den lokala politiken. "Skillnaden nu gentemot tidigare är att allt går mycket fortare, det finns inte lika mycket tid att diskutera olika frågor" säger hon.

Monica Öhman har lämnat rikspolitiken och ägnar sig åt den lokala politiken. "Skillnaden nu gentemot tidigare är att allt går mycket fortare, det finns inte lika mycket tid att diskutera olika frågor" säger hon.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2008-09-01 10:01
Monica Öhman var med på familjedagen och berättade om sin väg till politiken.
Det började med ilska över orättvisa, när en kollega på lönekontoret på Assi utan förklaring fick högre lön.
Till riksdagen
- Jag gick till chefen men han svarade "det finns ingen förklaring". Jag gick till min far och till den facklige basen på Assi, och min far sade "bråka inte, det blir bara värre" och jag nådde inte fram inom facket heller. Då tänkte jag "nu är min tid på Assi slut", berättar Monica Öhman som omskolade sig till vårdbiträde och så småningom fick fackliga uppdrag på sjukhuset och på länsnivå.
Det politiska engagemanget kom med insikten att det inte räcker med fackligt arbete, lagar och avtal.
- För att verkligen förändra måste politiken vara med, säger Monica Öhman.
Åren gick och valnatten år 1985 blev minnesvärd, "jag åkte in och ut ur riksdagen halva natten men kom slutligen in på ett utjämningsmandat" och efter valet år 1994 fick hon erbjudande om att bli ordförande i trafikutskottet.
- Jag fick tio minuters betänketid och bestämde mig för att säga ja, det skulle inte spela någon roll vem av karlarna som annars skulle få erbjudandet så skulle de tacka ja... Så jag gjorde det lätt för dem, säger Monica Öhman och skrattar.
Vännerna är viktiga
Monica Öhman blev den första kvinnliga ordföranden i trafikutskottet och visst kände hon av det emellanåt.
- Det var jobbigt, men jag lärde mig mycket, och det var viktigt för att "bryta is". Det ska inte spela någon roll vilket kön det är på den som håller klubban.
Värsta kritikern var maken - och att familjen spelat en viktig roll framgår tydligt.
- Innan man ger sig in i det bör man ställa sig frågan "varför vill jag detta, vad är jag beredd att göra och till vilket pris". För mig var det oerhört viktigt att känna att familjen hela tiden var med mig, säger Monica Öhman som numera ägnar sig åt den lokala politiken och är ersättare i kommunstyrelsen.
- Jag hoppas att de accepterar att en "gamling" hänger med ett antal år, säger Monica Öhman och blir sedan allvarligare.
- Det var ett naturligt steg när jag blev ensam. Det var i politiken jag hade mina vänner och där finns de fortfarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om