Glimma Mjölk går mot strömmen – utvidgar verksamheten

Antalet företag med kor för mjölkproduktion har minskat med 95% i länet sedan 1981. I Pålänge där går Victor Lundbäck och Lowa Göransdotter med företaget Glimma Mjölk AB mot strömmen. Företagarna har genom åren utökat verksamheten.

Lowa Göransdotter med lilla Torsten i bärsele.

Lowa Göransdotter med lilla Torsten i bärsele.

Foto: Tobias Ljung

Kalix2023-07-25 11:03

Enligt statistik från Jordbruksverket så har antalet företag med kor för mjölkproduktion minskat varje år mellan åren 1981 - 2022. 1981 fanns det 1094 företag i länet, ifjol 2022 fanns det bara 54 kvar.

I byn Pålänge utanför Kalix driver paret Victor Lundbäck och Lowa Göransdotter företaget Glimma Mjölk AB sedan 2014. Istället för att avveckla som många andra inom mjölkindustrin går företagarna mot strömmen och har genom åren utvecklat verksamheten.

– Vi tog över min farbrors föräldragård 2014, då började vi med 40 kor. Nu idag har vi 110 kor. Vi har även utökat med mer mark, vi började med 75 hektar. Idag har vi 350 hektar mark. Maskinsidan har vi däremot inte utökat, där köper vi in maskinkörningstjänster av andra företag, säger Victor Lundbäck.

– När vi började 2014 med 40 kor gjorde vi justeringar i den produktionen och såg till att man hade produktion på varje koplats. Vi fick mycket kvigor och köpte även fler, när de sedan skulle kalva hösten 2017 behövde vi ha en plan för vart vi skulle göra av dem, och då köpte vi den här gården, säger Lowa Göransdotter.

Antalet företag med mjölkproduktion minskar varje år. Vad behöver göras för att vända trenden?

– Det handlar nog om att ge en mer positiv bild och uppmuntra dem som är intresserade av att våga börja. Men även hos de äldre att våga tro på att det finns en yngre generation som vill fortsätta. Victors farbror frågade om han ville ta över verksamheten och då svarade han ja, säger Göransdotter innan hon fortsätter:

– De här gamla ladugårdarna för 40 kor börjar bli slitna nu, men det går att börja där. Det gjorde vi. Då kan man visa sig själv och för banken att man klarar av det.

För att länet på sikt ska bli självförsörjande på mjölk krävs långsiktiga politiska förutsättningar och lönsamhet, samt att människor handlar lokalproducerat enligt Lowa Göransdotter.

– Fler måste våga satsa, och att norrbottningar köper mjölk från Norrbotten. Men även att de som bedriver mjölkföretag gör någonting för att någon annan ska ta över efter dem en dag.

– För det är lättare att ta över en produktion. För ska man starta upp behöver man djur, produktiv mark, en fungerande ladugård, maskiner och annan utrustning för flera miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!