Minutstyrda scheman i hemtjänsten ifrågasätts

Hemtjänsten i Kalix kan vara på väg att frångå minutstyrda scheman. Under it-attacken när allt planerades med penna och papper upplevde medarbetarna ett annat lugn.

Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix kommun, sticker inte under stol med att det finns utmaningar inom hemtjänsten.

Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix kommun, sticker inte under stol med att det finns utmaningar inom hemtjänsten.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2023-03-11 19:00

Enligt en undersökning som P4 Norrbotten har gjort använder 12 av 14 kommuner i länet så kallad minutstyrd planering i hemtjänsten.

Det innebär att personalens tid är detaljplanerad utifrån hur många minuter varje insats beräknas ta. Det kan handla om ett toalettbesök, en dusch eller om tiden det tar att transportera sig mellan två vårdtagare. 

Efter att skyddsombuden i hemtjänsten i Kalix ifjol gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket beställde kommunen en kartläggning av en konsult, Alamanco AB. I konsultrapporten som finns tillgänglig på kommunens hemsida framkommer stark kritik mot just det minutstyrda schemat. 

Det framgår bland annat att trots de kaotiska omständigheter som rådde under it-kraschen 2021, så upplevde hemtjänstpersonalen ändå ett större lugn än vanligt, eftersom mycket av tidspressen försvann när verksamheten bedrevs analogt istället för digitalt.

Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix, berättar att de ser över om det finns något annat arbetssätt som kan ersätta minutstyrda scheman. 

– Vi vill prova att jobba i mindre grupper och komma ifrån den komprimerade minutstyrningen. Sedan måste man alltid ha en grundplanering, men det går att göra på andra sätt. 

Hon ser allvarligt på Arbetsmiljöverkets kritik, men den kommer inte som någon överraskning.

– Nyckelfrågan för oss är ju att hitta nya medarbetare eftersom vi är för få. Problemet är att det inte finns tillräckligt med människor att rekrytera. Det är där vi är i dag. Det är för lite sökande.

Ändå görs det saker. Kommunpolitikerna har tagit beslut om att erbjuda fasta tjänster till alla som går ut omsorgsprogrammet i Kalix.

För att hemtjänstens undersköterskor ska kunna fokusera på omvårdnad anställde man i höstas åtta nya personer som kan sköta till exempel städ, tvätt och handling.

Tack vare äldreomsorgslyftet har de kunnat utbilda ett 60-tal nya undersköterskor och vårdbiträden och socialnämnden har beslutat att tillföra pengar för att utbilda ännu fler.

– Tyvärr har sittande regering sagt att äldreomsorgslyftet ska avslutas 2023. Det är förödande för det vi håller på att bygga upp.

Inför sommaren har man utlovat en bonus på 10 000 kronor för de som vikarierar i minst åtta veckor. Men det löser inte situationen resten av året, poängterar hon.

– Bonusen har att göra med att vi vill att den ordinarie bemanningsstyrkan ska kunna få ut sin semester. Det är prioriterat.

Hon ser situationen som mycket problematisk.

– Vi måste jobba tillsammans på många fronter och på många nivåer, för det kommer inte att bli enklare de kommande åren om man tittar på demografin med en åldrande befolkning och procentuellt allt färre i arbetsför ålder. 

Det är en utveckling som inte förväntas vända förrän år 2035.

Hon minns när hon själv gick ut vårdlinjen 1982. Då fanns det inga jobb i Västerbotten där hon bodde, så hon blev berättigad till flyttbidrag för att åka och jobba i äldreomsorgen i Kalmar.

– I dag skulle regeringen behöva göra riktade satsningar för att få folk att flytta åt andra hållet och stimulera människor som är arbetslösa både i södra Sverige och andra länder att flytta till vårt fantastiska Norrland.

Tror du att ni kommer att klara av åläggandena från Arbetsmiljöverket?

– Det kan inte jag säga. Vi vill ju så klart förbättra arbetsmiljön och det är vårt mål, men jag kan inte svara på om vi kommer slippa vite.

Citat ur konsultrapporten

Några anonyma citat i konsultrapporten från medarbetare i hemtjänsten i Kalix:

"Arbetet i hemtjänsten kan inte tidsättas i minuter. Här måste man få in det egna ansvaret. Verkligheten stämmer inte."
"Ibland kör jag alldeles för fort, men vad gör man?"

"När vi får in bra vikarier så är personalen så trött så de tar inte hand om dem på bästa sätt. Vi tappar guldkorn för att det inte finns tid att visa och lära upp dem."

"En helg ringde vi till 28 personer för att få in en vikarie."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!