Fluortanten var en tandhygienist eller tandsköterska som besökte skolor i hela landet varje eller varannan vecka för se till att barn i låg- och mellanstadiet genomförde sina fluorsköljningar, och det pågick från 1960-talet till början av 1990-talet.
Barnen fick en liten mugg med fluorskölj, en 0,2-procentig natriumfluoridlösning, som de skulle gurgla i två minuter och sedan spotta ut.
I bakgrunden fanns att barnens tandhälsa var dålig, flourtanten var ett sätt för att komma tillrätta med det.
Liberalerna i Kalix har skrivit en motion med förslaget att Kalix kommun kontaktar region Norrbotten och folktandvården om införandet av "en modern fluortant" i Kalix kommun.
"Unga vuxna (18–19 år) med kariessjukdom uppgick 2018–2019 till närmare 70 procent i Västerbotten. Det finns anledning att tro att Norrbotten ligger på samma nivå och att åtgärder behövs" skriver Rickard Mohss, L, i motionen.
Rickard Mohss säger att bakgrunden till förslaget finns i det faktum att tandhälsan blev god med flourtanten.
Din egen erfarenhet av flourtanten?
– Ärligt talat, det var inte det roligaste i skolan men å andra sidan kom hon ibland som ett välkommet avbrott i skoldagen, säger Rickard Mohss som gläds över att motionen bifalls, skrattar till och tillägger "nu får vi kanske alla barn i låg- och mellanstadiet i Kalix emot oss".
– Men, vi vet att resultatet av floursköljningen var bra och bra tandhälsa är jätteviktigt.
Kommunstyrelsen går på utbildningsnämndens linje och säger ja till förslaget.