Ministern: "Det är en dålig idé"

Peter Eriksson (Mp), minister med boende i Morjärvstrakten och tidigare kommunalråd i Kalix, tycker att det finns flera skäl till att bevara stationshuset i Morjärv.

Foto:

KALIX2018-01-27 07:00

Norrbottens Media har berättat att Trafikverket vill riva stationshuset i Morjärv, då de inte har användning för det.

Roland Stenman, byggnadsinspektör vid bygg- och miljöavdelningen Kalix kommun, säger så här om stationshuset:.

– Byggnaden har en ålder, arkitektonisk utformning, historia och betydelse för bygden som gör att den är särskilt värdefull. Ett helt samhälle, Morjärv med omnejd, byggdes upp runt järnvägen och stationshuset och Morjärv var en knutpunkt för tågtrafiken under många år. Det är inte bara stationshuset som skapar den värdefulla miljön. I omedelbar närhet till stationen och bangården finns det gamla hotellet och andra byggnader som även skapar ett område av kulturhistoriskt värde.

Bernt Selberg, eldsjäl i Morjärv, tycker att bevarandet är en fråga för hela kommunen.

Peter Eriksson är bostads- och digitaliseringsminister med förflutet som kommunalråd i Kalix.

Han säger att han håller med Kalix kommun och Bernt Selberg om att stationsbyggnaden och miljön kring den har ett stort värde, dels kulturhistoriskt men också för den persontrafik som planeras på Haparandabanan.

Ska du agera på något sätt i frågan?

– Nej, dels är det en fråga som Tomas Eneroth (infrastrukturminister) ansvarar för, dels att det skulle kallas för ministerstyre om jag gick in och försökte styra i detaljfrågor. Jag tror att Kalix kommun bäst kan driva den här frågan. Däremot kan jag säga vad jag tycker och jag tycker att idén att riva stationshuset är dålig, säger Peter Eriksson.

Trafikverket har ju ingen användning av stationshuset?

– Planerna på persontrafik på Haparandabanan kan ju ändra den saken, det kommer behövas avstigningsplats.

”Morjärv har minskad befolkning, byn har förlorat många jobb, och så länge stationshuset finns kvar finns det en strimma av hopp” säger Peter Eriksson som fortsätter:

– Det finns gott om exempel på små samhällen som levt upp igen och fått ökande befolkning där persontrafik på järnvägen kommit i gång, säger Peter Eriksson.

Hur ofta är du själv i trakten, i huset i Veniksel?

– Jag är inte där så ofta på vintern, det blir bara några gånger under vintern, men jag är där varje sommar och ofta på hösten, säger Peter Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om