Mineraljakt i skärgården

Ett australiensiskt gruvbolag jagar nickel och koppar i Nyborg, Storön och Ryssbält.
– Det är mycket giftiga metaller, en gruvdrift kan få svåra konsekvenser för fisk och rom, säger Olavi Kaljuste, forskare vid Kustlaboratoriet, Sveriges Lantbruksuniversitet.

KALIX2013-06-01 05:00

Bergsstaten har beviljat bolaget Subiaco Newgenco PTY LTD undersökningstillstånd enligt minerallagen för områdena Skogträsk 1 och 2 som finns i Nyborg, Storön och Ryssbält i Kalix kommun.

Markområdet är sammanlagt 2 294 hektar, fördelat på 510 hektar respektive 1 784 hektar.

Många berörda

Ansökan grundas på att geofysiska mätningar lär ha visat på nickel- och kopparmineraliseringar i området.

Underrättelser om ansökan har sänts till fastighetsägare och ”övriga kända sakägare” – sammanlagt 240 privatpersoner, samfälligheter och föreningar – samt till länsstyrelsen.

Inga yttranden har kommit in till Bergsstaten, som beviljat undersökningstillstånden.

Kritiker menar att läget, vid nationalälven och nära Kalix löjroms ”vagga”, är sämsta tänkbara.

– Siklöjan leker vanligtvis under tre till fyra veckor i november till december, en del siklöja leker i Bottenvikens älvar och i flodmynningar. Om gruvbrytning resulterar i transport av sediment nedåt flödet under november till maj kommer siklöjerommen att täckas av sediment och förstöras, säger Olavi Kaljuste som summerar:

– Tungmetaller är jättefarliga, de samlas i växter och i fisk, det kan leda till att fisk och rom inte kan ätas.

Tror inte på gruva

Vägen från undersökningstillstånd till gruva är dock lång, menar Folke Spegel, styrelseordförande i BD Fisk:

– Allt handlar om vad undersökningstillstånden leder till, jag har svårt att tro att fynden ska leda till upparbetning. Det mest besvärande i havet är framför allt utsläppen från industrierna, speciellt från norra Finland.

Lång väg

Länsstyrelsen bekräftar att vägen från undersökningstillstånd till gruva är lång; om projektörerna vill gå vidare ska de söka och få bearbetningskoncession (läget ska inte befinnas vara olämpligt), tillstånd enligt Miljöbalken (här tittar man också på hur gruvan påverkar miljön), genomföra markförvärv samt få bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om