Ett intensivt arbete pågår vid Luleå tekniska universitet (LTU) och dess samarbetspartner. Målet är att omvandla ris, kvistar och sly till flygbränsle. Om forskarnas tes håller kan skogsarbetets restprodukter inom fem år förse hela den svenska flygflottan med bränsle.
– Det finns potential, säger Fredrik Granberg, projektledare vid Ltu.
Forskningen välkomnas av skogsägare.
– Det är en mycket bra idé. Efter avverkning blir det väldigt mycket ris och det är bra om det kan komma till användning. På sandhedar behöver riset ligga kvar och brytas ned för att förse marken med näring, men på övrig mark går det bra att ta bort det, säger Lars Berglund, markägare i Kalix Nyborg.
Forskargruppen räknar med att kommersiell tillverkning i bästa fall kan vara igång om fem år. Svartlutsförgasningsteknik i kombination med Fischer Tropsch-teknik och upparbetning blir till miljövänligt flygbränsle, enligt en certifierad teknik.
– Vi har tillverkningstekniken och skogsresterna täcker behovet mer än väl, säger Fredrik Granberg.
Markägare Hans Waara konstaterar att det finns restprodukter att tillgå.
– Omkring 20 till 30 procent av trädet som fälls används inte i dag. Problemet är logistiken, men med rätt politik och rätt satsningar är det genomförbart, säger Hans Waara.
Nu är han pensionär men tidigare arbetade han som forskningsledare vid Sveaskog.
– Det är inte bara en möjlighet utan ett ansvar att se hur skogens roll kan bidra till samhället.
Skogen i Sverige binder omkring 200 miljoner ton koldioxid per år och tillväxten är omkring 120 miljoner kubikmeter per år berättar han. Skogen tar upp 30 miljoner ton mer koldioxid nu än år 1990, detta för att tillväxten ökat. Att göra restprodukter till en handelsvara kan öka intresset hos markägare att nyttja skogen mer och därmed såväl bidra till biobränsle till flyg som att öka bindningen av koldioxid konstaterar han.
– Biobränsle är viktigt. Vi måste minska utsläppen men vi måste också öka upptaget i skogen. Vi i Sverige och Finland kan ställa om helt till biobränsle. Vi kan också ersätta material, använda trä istället för stål och betong, säger Hans Waara.
Tekniken och materialet finns till miljövänligt flygbränsle, nu önskar forskarna skapa en demonstrationsanläggning.
– En demonstrationsanläggning behövs för att minimera tekniska och marknadsmässiga risker för en kommersiell anläggning. Vi gör också en ekonomisk utvärdering av storskalig produktion. Nu hoppas vi att resultatet blir så bra som vi tror, säger Peter Granberg.