Fyra mil vackra forsar och sel i skogsmarken. Den lite bortglömda Töre älv har genom åren hamnat i skymundan. Men älven beskrivs som en oslipad diamant.
– Skulle Töreälven ligga i södra Sverige skulle de tycka att den är fantastisk. Men den har blivit lite förbisedd av alla de stora älvarna, säger Sofia Perä, på länsstyrelsens miljöanalysenhet.
Som de flesta andra vattendrag i Norrbotten och Norrland så tog älven stryk av flottningsepoken. Stenar sprängdes och flyttades så att timmer kunde flyta fritt ned till kustens sågverk. Men stenarna är livsviktiga för många organismer. Ingreppen i vattendraget har påverkat den ekologiska statusen negativt och drabbat fiskebeståndet hårt.
– Det har gjorts elfisken som inte har visat på så starka populationer på öring och harr.
Men med en del arbete skulle den outbyggda älven kunna bli ett ekologiskt paradis – och ett fiskeparadis.
– Det finns väldigt fina forssträckor och den har väldigt stor potential för att kunna ha höga ekologiska värden, säger Sofia Perä,
Ett sånt arbete är nu i startgroparna. Kalix- och Töreälvens vattenråd har flaggat för behovet och länsstyrelsen har lyssnat.
– Vi har länge predikat för att man borde återställa den. Det är ju en liten skogsälv. Det är ju inte den allra bästa skogsälven men jag brukar skoja och säga att Töreborna har ju ingen annan älv, säger Lars-Erik Holmberg, ordförande för Vattenrådet i Kalix- och Töreälvar.
Försök till att restaurera älven gjordes på 70-talet, berättar Sofia Perä. Men man satte inte tillbaka tillräckligt stora stenar i vattnet och missade att återskapa så kallade lekbottnar – platser där fisken kan lägga sin rom och föryngra sig.
– Det är viktigt för att få tillbaka fisken. Det har vi sett när vi har gjort undersökningar, säger Sofia Perä.
Lars-Erik Holmberg hoppas att laxöringen ska söka sig upp i älven.
– Älvens nedre del är mer av en harrälv, men lite högre upp är det en öringälv. Det har gjorts inventeringar och det ser ut som att den skulle trivas där.
Arbetet kan dra igång redan i sommar, beroende på när alla tillstånd är på plats. Kalix kommun blir då verksamhetsutövare.
Två andra problem i älven är ett humus-liknande slam som täcker botten i mynningen, och att siken tycks ha försvunnit, enligt Holmberg.
– Vi gör vad vi kan för tillfället men vi har pratat om att man skulle be fiskeexperterna på länsstyrelsen titta lite extra på mynningen.
Töreälven är inte det enda vattnet som ska restaureras. Kälvån, ett milslångt biflöde till Kalixälven, ska återställas efter flottningen. Och förvaltningen av lax i Råneälven får två miljoner. Alla tre projekten delar på sex miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten.